Svečanost povodom zatvaranja manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ održana u našem gradu – Vulin: Republika Srpska najveći i najznačajniji uspeh srpskog naroda zapadno od Drine

Svečanost povodom zatvaranja dvanaeste po redu manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ održana je sinoć u Kulturnom centru na kojoj su govorili Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske i Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade Republike Srbije i senator Republike Srpske, a goste i publiku u ime Grada Zrenjanina pozdravio je gradonačelnik Simo Salapura.
Svečanom zatvaranju manifestacije prethodio je prijem u Gradskoj kući koji je  gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima priredio za delegaciju Republike Srpske: Miloš Bukejlović, potpredsednik Vlade Republike Srpske i ministar pravde, Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Saša Popović, predsednik Skupštine Grada Laktaši, Srđan Blagojević, potpredsednik Skupštine Grada Laktaši, i Tatjana Duvnjak i Jelena Kusmuk, savetnice u Predstavništvu.

 

 

Da je saradnja Republike Srpske i Srbije na zavidnom nivou, posebno Zrenjanina s bratskim gradovima u Srpskoj, zajednička je ocena.
Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji zahvalio je  gradonačelniku što je Zrenjanin domaćin tradicionalne manifestacije koja se 12. put održava u Srbiji i napomenuo da se isto tako manifestacija Dani Srbije u Srpskoj održava Republici Srpskoj.
- Dani Srpske u Srbiji doprinela je da odnosi između Srpske i Srbije budu još jači i čvršći i da je naš cilj da promovišemo i bolje predstavimo Republiku Srpsku građanima Srbije jer za nas je Srbija nešto u šta s ponosom gledamo i svaki uspeh Srbije mi zdušno pozdravljamo i tako će sasvim sigurno biti i u budućnosti – rekao je Cicović.

 

 

Svečanosti zatvaranja „Dana Srpske u Srbiji“ prisustvovao je i potpredsednik Vlade Republike Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin koji je istakao da je Republika Srpska najveći i najznačajniji uspeh srpskog naroda zapadno od Drine u protekla dva veka.
Rekao je i da je dosta bilo toga da Srbija okreće glavu od svoje Srpske i da će Srpske u Srbiji i Srbije u Srpskoj biti onoliko koliko to budu želeli Srbi, a da je velika odgovornost na novim generacijama da sačuvaju Republiku Srpsku. 
- Republika Srpska će uvek biti najvažnija najbitnija politička odluka Republike Srbije – poručio je on.

 

 

Prisutnima se obratio i Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske koji je rekao da su Dani srpske u Republici Srbiji zajednička manifestacija, kreacija čije postojanje već 12 godina pokazuje i dokazuje ljubav i povezanost Srba sa obe strane Drine.

- Da je manifestacija značajna govori i činjenica da smo prve godine Republiku Srpsku počeli da predstavljamo u Beogradu, a danas gotovo ne postoji grad u Srbiji u kojem Dani Srpske nisu ostavile svoj trag koji je jasan i vidljiv i odiše prijateljstvom i zajedništvom,  a upravo ga je napravio jedan narod, jedna nacija, jedna vera i identitet – kazao je Klokić.

 

 

Gradonačelnik Simo Salapura je istakao da Srbija i Republika Srpska nisu samo geografski blizu, već da su bliske svim svojim bićem, patriotizmom, zajedništvom i odbrani nacionalnog i državnog interesa i očuvanjem tradicije i kulture srpskog naroda, kao i poštovanja svih drugih koji sa nama žive. Ovaj susret koji je u osnovi kulturni prevazilazi te okvire i potvrđuje da Srpska i Srbija imaju razloga da sarađuju i u brojnim drugim oblastima života o čemu smo na današnjem sastanku i razgovarali. Da je to tako svedoči i podrška Vlade Srbije Republici Srpskoj i večeras u okviru ovakvog sadržaja, ali i u drugim prilikama kada podržava organe Republike Srpske i njene lokalne samouprave ili institucije. Negujemo zajedno kulturu sećanja i obeležavamo sve stradalne datume našeg naroda u Srbiji i Srpskoj, za koje mnogobrojna obeležja, nažalost imamo s obe strane Drine. Oni nas podsećaju da
smo do slobode i da budemo svoji na svome, došli teško, preteško uz brojne žrtve koje nikada ne smemo da zaboravimo – rekao je gradonačelnik Salapura.

 


 
Ukazao je i na to da je lokalna samouprava pratila želje građana i bratski se povezala sa Trebinjem, Laktašima i Bijeljinom, kao i da Zrenjanin sarađuje i sa Višegradom i Bilećom.

 

 

U nastavku održan je i umetnički deo svečanog zatvaranja, koncert grupe „One tri u ogledalu“ iz Banje Luke. Vokali: Ružica Čavić Tomićević, Svetlana Ceca Vidović i Maja Tatić.
Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, koju Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji organizuje dvanaesti put zaredom  u želji da u samo sedam dana građanima Srbije i Srbiji predstavi kulturu, umetnost, privredu, nauku i prosvetu Republike Srpske, ove godine održana je u 12 gradova u Srbiji: Beoradu, Kragujevcu, Kraljevu, Subotici, Kruševcu, Požarevcu, Novom Sadu, Somboru, Nišu, Vranju, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7619/DANI_RS_U_SRBIJI_2024_PRIJEM_I_KONCERT_00.jpg