Свечаност поводом затварања манифестације „Дани Српске у Србији“ одржана у нашем граду – Вулин: Република Српска највећи и најзначајнији успех српског народа западно од Дрине

Свечаност поводом затварања дванаесте по реду манифестације „Дани Српске у Србији“ одржана је синоћ у Културном центру на којој су говорили Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске и Александар Вулин, потпредседник Владе Републике Србије и сенатор Републике Српске, а госте и публику у име Града Зрењанина поздравио је градоначелник Симо Салапура.
Свечаном затварању манифестације претходио је пријем у Градској кући који је  градоначелник Симо Салапура са сарадницима приредио за делeгацију Републике Српске: Милош Букејловић, потпредседник Владе Републике Српске и министар правде, Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу, Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, Саша Поповић, председник Скупштине Града Лакташи, Срђан Благојевић, потпредседник Скупштине Града Лакташи, и Татјана Дувњак и Јелена Кусмук, саветнице у Представништву.

 

 

Да је сарадња Републике Српске и Србије на завидном нивоу, посебно Зрењанина с братским градовима у Српској, заједничка је оцена.
Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији захвалио је  градоначелнику што је Зрењанин домаћин традиционалне манифестације која се 12. пут одржава у Србији и напоменуо да се исто тако манифестација Дани Србије у Српској одржава Републици Српској.
- Дани Српске у Србији допринела је да односи између Српске и Србије буду још јачи и чвршћи и да је наш циљ да промовишемо и боље представимо Републику Српску грађанима Србије јер за нас је Србија нешто у шта с поносом гледамо и сваки успех Србије ми здушно поздрављамо и тако ће сасвим сигурно бити и у будућности – рекао је Цицовић.

 

 

Свечаности затварања „Дана Српске у Србији“ присуствовао је и потпредседник Владе Републике Србије и сенатор Републике Српске Александар Вулин који је истакао да је Република Српска највећи и најзначајнији успех српског народа западно од Дрине у протекла два века.
Рекао је и да је доста било тога да Србија окреће главу од своје Српске и да ће Српске у Србији и Србије у Српској бити онолико колико то буду желели Срби, а да је велика одговорност на новим генерацијама да сачувају Републику Српску. 
- Република Српска ће увек бити најважнија најбитнија политичка одлука Републике Србије – поручио је он.

 

 

Присутнима се обратио и Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске који је рекао да су Дани српске у Републици Србији заједничка манифестација, креација чије постојање већ 12 година показује и доказује љубав и повезаност Срба са обе стране Дрине.

- Да је манифестација значајна говори и чињеница да смо прве године Републику Српску почели да представљамо у Београду, а данас готово не постоји град у Србији у којем Дани Српске нису оставиле свој траг који је јасан и видљив и одише пријатељством и заједништвом,  а управо га је направио један народ, једна нација, једна вера и идентитет – казао је Клокић.

 

 

Градоначелник Симо Салапура је истакао да Србија и Република Српска нису само географски близу, већ да су блиске свим својим бићем, патриотизмом, заједништвом и одбрани националног и државног интереса и очувањем традиције и културе српског народа, као и поштовања свих других који са нама живе. Овај сусрет који је у основи културни превазилази те оквире и потврђује да Српска и Србија имају разлога да сарађују и у бројним другим областима живота о чему смо на данашњем састанку и разговарали. Да је то тако сведочи и подршка Владе Србије Републици Српској и вечерас у оквиру оваквог садржаја, али и у другим приликама када подржава органе Републике Српске и њене локалне самоуправе или институције. Негујемо заједно културу сећања и обележавамо све страдалне датуме нашег народа у Србији и Српској, за које многобројна обележја, нажалост имамо с обе стране Дрине. Они нас подсећају да
смо до слободе и да будемо своји на своме, дошли тешко, претешко уз бројне жртве које никада не смемо да заборавимо – рекао је градоначелник Салапура.

 


 
Указао је и на то да је локална самоуправа пратила жеље грађана и братски се повезала са Требињем, Лакташима и Бијељином, као и да Зрењанин сарађује и са Вишеградом и Билећом.

 

 

У наставку одржан је и уметнички део свечаног затварања, концерт групе „Оне три у огледалу“ из Бање Луке. Вокали: Ружица Чавић Томићевић, Светлана Цеца Видовић и Маја Татић.
Манифестација „Дани Српске у Србији“, коју Представништво Републике Српске у Србији организује дванаести пут заредом  у жељи да у само седам дана грађанима Србије и Србији представи културу, уметност, привреду, науку и просвету Републике Српске, ове године одржана је у 12 градова у Србији: Беораду, Крагујевцу, Краљеву, Суботици, Крушевцу, Пожаревцу, Новом Саду, Сомбору, Нишу, Врању, Сремској Митровици и Зрењанину.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7619/DANI_RS_U_SRBIJI_2024_PRIJEM_I_KONCERT_00.jpg