Gradonačelnik otvorio sedmi Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem na temu „Pivo, pivarske sirovine i tržište“

Gradonačelnik Simo Salapura otvorio je danas u Hotelu “Vojvodina” sedmi Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem na temu „Pivo, pivarske sirovine i tržište“. 
Učesnici skupa su eminentni naučnici i stručnjaci iz zemlje i inostranstva, predstavnici pivarske industrije i industrije slada, proizvođači hmelja, predstavnici ministarstava, civilnog društva i drugi.

 

 

Organizatori skupa su Institut za ratarstvo i povrtarstvo – Institut od nacionalnog značaja iz Novog Sada, Poljoprivredni fakultet iz Beograda, uz veći broj suorganizatora. Pokrovitelj skupa je Grad Zrenjanin uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacije i pokrajinskih sekretarijata.

Otvarajući skup gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što Simpozijum o pivu traje već sedmu godinu i što ima snažnu komponentu učešća naučne zajednice.
- To je ujedno i dobra dimenzija i za grad Zrenjanin jer pružajući podršku ovom skupu pokazujemo da poštujemo naučna dostignuća i da je reč struke nešto što se u Zrenjaninu poštuje – istakao je on. 
Podsetio je da će sledeće godine u našem gradu biti održani jubilarni, 40. „Dani piva“. 

 


- Naša ideja, a mi stremimo ka tome i već smo na dobrom putu jer smo zaključili ugovor sa Poljoprivrednom školom, jeste da imamo mini pivaru koja će, kao što je govorio profesor Pejanović, podići kapacitet u našem gradu i u našoj državi, a koja će raditi pri učeničkoj zadruzi u toj školi, a s druge strane korist će imati i sama đačka zadruga – rekao je gradonačelnik napomenuvši da je treći važan segment priče o pivu i Učeničkoj pivari svakako lokalni brend, a da tema Simpozijuma upravo daje brojne odgovore na temu sirovina, proizvodnje i tržišta.
Organizatorima je poželeo da narednih godina ovaj skup preraste u Kongres.

 


U ime organizatora najpre se obratio Vlado Dašić, generalni sekretar organizacionog odbora, a zatim je v.d. direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada prof. dr Dragana Latković.

 


Zahvalila je Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku na dugogodišnjoj podršci u organizaciji Simpozijuma i istakla zadovoljstvo što su među učesnicima i nova lica. 
Kazala je da će se tokom dva dana govoriti o pivu, pivarskim sirovinama, ali i o tržištu.
- Pivo je jedno od naših najstarijih priča i deo je naše tradicije, naše kulturne baštine, ali isto ono stalno traži nešto novo,  traži inovacije – rekla je između ostalog Lacković.

 

 

Prof. dr Radovan Pejanović, predsednik Organizacionog odbora ukazao je da  je pivarska industrija moćna industrija u svetu i da je potrebno razvijati je i u Srbiji posebno preko sektora takozvanih srednjih pivara kojih je sve više. 

 

 

Prof. dr Viktor Nedović, predsednik, predsednik Naučnog odbora Simpozijuma  izrazio je očekivanje da  da će ovo biti produktivan dvodnevni skup kojim će se doprineti dalji razvoj pivarstva, kako u našoj zemlji tako i šire budući da ove godine po prvi put učestvuju njihove kolege i koleginice iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Poljske. 
- Širimo broj zemalja učesnica i sve je veći i veći broj onih koji su zainteresovani za ovo okupljanje. Nadamo se zaista da će Simpozijum ostaviti značajan trag kako na sam grad Zrenjanin i njegovu privredu tako i na širu zajednicu – rekao je prof. dr Viktor Nedović 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7653/Sedmi-naucno-strucni-Simpozijum-sa-medunarodnim-ucescem-Pivo-pivarske-sirovine-i-oprema-2__1_.png