Градоначелник отворио седми Научно-стручни скуп са међународним учешћем на тему „Пиво, пиварске сировине и тржиште“

Градоначелник Симо Салапура отворио је данас у Хотелу “Војводина” седми Научно-стручни скуп са међународним учешћем на тему „Пиво, пиварске сировине и тржиште“. 
Учесници скупа су еминентни научници и стручњаци из земље и иностранства, представници пиварске индустрије и индустрије слада, произвођачи хмеља, представници министарстава, цивилног друштва и други.

 

 

Организатори скупа су Институт за ратарство и повртарство – Институт од националног значаја из Новог Сада, Пољопривредни факултет из Београда, уз већи број суорганизатора. Покровитељ скупа је Град Зрењанин уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновације и покрајинских секретаријата.

Отварајући скуп градоначелник је изразио задовољство што Симпозијум о пиву траје већ седму годину и што има снажну компоненту учешћа научне заједнице.
- То је уједно и добра димензија и за град Зрењанин јер пружајући подршку овом скупу показујемо да поштујемо научна достигнућа и да је реч струке нешто што се у Зрењанину поштује – истакао је он. 
Подсетио је да ће следеће године у нашем граду бити одржани јубиларни, 40. „Дани пива“. 

 


- Наша идеја, а ми стремимо ка томе и већ смо на добром путу јер смо закључили уговор са Пољопривредном школом, јесте да имамо мини пивару која ће, као што је говорио професор Пејановић, подићи капацитет у нашем граду и у нашој држави, а која ће радити при ученичкој задрузи у тој школи, а с друге стране корист ће имати и сама ђачка задруга – рекао је градоначелник напоменувши да је трећи важан сегмент приче о пиву и Ученичкој пивари свакако локални бренд, а да тема Симпозијума управо даје бројне одговоре на тему сировина, производње и тржишта.
Организаторима је пожелео да наредних година овај скуп прерасте у Конгрес.

 


У име организатора најпре се обратио Владо Дашић, генерални секретар организационог одбора, а затим је в.д. директора Института за ратарство и повртарство из Новог Сада проф. др Драгана Латковић.

 


Захвалила је Граду Зрењанину и градоначелнику на дугогодишњој подршци у организацији Симпозијума и истакла задовољство што су међу учесницима и нова лица. 
Казала је да ће се током два дана говорити о пиву, пиварским сировинама, али и о тржишту.
- Пиво је једно од наших најстаријих прича и део је наше традиције, наше културне баштине, али исто оно стално тражи нешто ново,  тражи иновације – реклa је између осталог Лацковић.

 

 

Проф. др Радован Пејановић, председник Организационог одбора указао је да  је пиварска индустрија моћна индустрија у свету и да је потребно развијати је и у Србији посебно преко сектора такозваних средњих пивара којих је све више. 

 

 

Проф. др Виктор Недовић, председник, председник Научног одбора Симпозијума  изразио је очекивање да  да ће ово бити продуктиван дводневни скуп којим ће се допринети даљи развој пиварства, како у нашој земљи тако и шире будући да ове године по први пут учествују њихове колеге и колегинице из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Пољске. 
- Ширимо број земаља учесница и све је већи и већи број оних који су заинтересовани за ово окупљање. Надамо се заиста да ће Симпозијум оставити значајан траг како на сам град Зрењанин и његову привреду тако и на ширу заједницу – рекао је проф. др Виктор Недовић 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7653/Sedmi-naucno-strucni-Simpozijum-sa-medunarodnim-ucescem-Pivo-pivarske-sirovine-i-oprema-2__1_.png