Još jedno uspešno izdanje ulične trke u Ečki - 750 učesnika u četiri discipline, pobednici Stenli Kipruto i Nevena Jovanović

Po četvrti put održana je ulična trka u Ečki, uz dobru organizaciju i odličan odziv učesnika. Trčalo se ovoga puta u četiri discipline - na 5 i 10 kilometara, u štafeti 2x5 km i u nordijskom hodanju na 5 kilometara. Nastupilo je ukupno oko 750 učesnika, a trčalo se već poznatom stazom, pored brojnih ečanskih istorijskih repera - dvorca Kaštel, vodotornja, crkve brvnare iz 1711. godine...
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, učesnik trke od njenog prvog izdanja, rekao je da četvrta trka u Ečki pokazuje da postoje kapaciteti, ljudi i sportske organizacije koje mogu da organizuju ovako kvalitetna takmičenja.
- U odnosu na prvu trku, možemo da kažemo da je načinjen kvantni skok, kada je u pitanju organizacija, kada je u pitanju ozbiljnost takmičara i učesnika, ali i broj, ove godine preko 700 učesnika. Kada uzmemo u obzir i učesnike dečje trke, i među njima je sigurno bilo onih koji  će jednog dana učestvovati u trkama od pet ili deset kilometara. Jedna mala Ečka, sa svojim turističkim potencijalima, sa Kaštelom, ambijentom u blizini Carske bare, Belog Blata, svakako je dobra destinacija za promovisanje ne samo atletike i sportskog turizma, već i Zrenjanina i svega onog što ovde imamo od prirodnih bogatstava - istakao je gradonačelnik.
 
 
 
 
Nemanja Đurić, organizator trke, podseća da smo svake poslednje subote u oktobru na istom mestu, u predivnom ambijentu "Kaštela".
- Dug je put do ostvarenja ovakvih rezultata, kada smo krenuli 2021. godine nismo znali da će doći do ovako lepog razvoja situacije i ulična trka u Ečki našla se rangirana u kalendaru atletskog saveza na zapaženom mestu. Tokom ovog vikenda imamo 11 trka širom Srbije, a mi smo ove godine uspeli da oborimo rekord  sa čak 752 prijavljena trkača. Prethodila joj je dečja trka, gde je istrčalo oko 500 mališana od predškolskog uzrasta do osmog razreda. Trasa trke je zanimljiva jer ide kroz celo selo, i meštani Ečke  rado pozdravljaju trkače, a staza je i ravna i brza, što omogućava da se postižu i rekordi, kao što je rezultat od 30 minuta i 24 sekunde, postignut 2022. godine - kazao je on. 
 
 
 
 
Dugoprugašku dominaciju još jednom je potvrdio upravo rekorder staze u Ečki, tamnoputi Stenli Kipruto, Kenijac sa prebivalištem u Srbiji, koji je 10 kilometara ovog puta istrčao za 31:23 minuta. Za njim je stazu, kao drugi, pretrčao Denis Firulović iz Kruševca, dok je treći bio Ivan Bubnov, član AK Milenijum iz Podgorice. 
 
Čačanka Nevena Jovanović, inače pripadnica Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre" i prošlogodišnja pobednica, odnela je pobedu i danas, rezultatom 37:20 min. Zanimljivo je da je Nevena bila peta u apsolutnoj konkurenciji, što znači da su od nje bila brža samo četvorica muškaraca. Drugoplasirana je bila Marija Radojčić, a treća naša sugrađanka Jovana Stelkić. U ovoj disciplini trku je uspešno završilo 230 učesnika.
 
Na stazi od 5 kilometara slavio je ruski trkač koji nastupa za Crnu Goru Vjačeslav Sokolov, novim rekordom staze od 15:23 minuta. Drugi je kroz cilj prošao Dušan Krstić iz Paraćina, treći Bojan Miljević iz AK Bečej. Trku je završilo 269 takmičara, među njima i 90-to godišnji Vlada Stevanović, koji je stigao u Ečku i ove godine.
 
 
 
 
U konkurenciji dama u ovoj disciplini najbrža je bila Milica Radulović, drugoplasirana Bojana Pavlović i treća Lena Lugonja.
 
Trčalo se ulicama Ečke danas i u štafeti 2x5 km, i po prvi put u nordijskom hodanju. Nastupilo je 20 štafeta, odnosno 40 takmičara, dok je stazu od 5 km u nordijskom hodanju prešlo 34 učesnika.
 
 
 
Sve u svemu, sjajan trkački dan u Ečki, uz idealne vremenske uslove i dobru atmosferu i na stazi i oko nje. Komentator trke bio je poznati sportski novinar RTS Radoslav Rale Simić, a na stazi, baš kao i u publici, bili su predstavnici svih generacija. Zapaženo je bilo i učešće prvih ečanskih komšija - kineskih državljana zaposlenih u Linglongu. Stazu od 5 kilometara uspešno je savladao i gradonačelnik Simo Salapura, u društvu brojnih zrenjaninskih rekreativaca koji redovno uzimaju učešće na svim ovakvim manifestacijama u našem gradu.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7656/ULICNA_TRKA_ECKA_2024_0.jpg