Још једно успешно издање уличне трке у Ечки - 750 учесника у четири дисциплине, победници Стенли Кипруто и Невена Јовановић

По четврти пут одржана је улична трка у Ечки, уз добру организацију и одличан одзив учесника. Трчало се овога пута у четири дисциплине - на 5 и 10 километара, у штафети 2x5 км и у нордијском ходању на 5 километара. Наступило је укупно око 750 учесника, а трчало се већ познатом стазом, поред бројних ечанских историјских репера - дворца Каштел, водоторња, цркве брвнаре из 1711. године...
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, учесник трке од њеног првог издања, рекао је да четврта трка у Ечки показује да постоје капацитети, људи и спортске организације које могу да организују овако квалитетна такмичења.
- У односу на прву трку, можемо да кажемо да је начињен квантни скок, када је у питању организација, када је у питању озбиљност такмичара и учесника, али и број, ове године преко 700 учесника. Када узмемо у обзир и учеснике дечје трке, и међу њима је сигурно било оних који  ће једног дана учествовати у тркама од пет или десет километара. Једна мала Ечка, са својим туристичким потенцијалима, са Каштелом, амбијентом у близини Царске баре, Белог Блата, свакако је добра дестинација за промовисање не само атлетике и спортског туризма, већ и Зрењанина и свега оног што овде имамо од природних богатстава - истакао је градоначелник.
 
 
 
 
Немања Ђурић, организатор трке, подсећа да смо сваке последње суботе у октобру на истом месту, у предивном амбијенту "Каштела".
- Дуг је пут до остварења оваквих резултата, када смо кренули 2021. године нисмо знали да ће доћи до овако лепог развоја ситуације и улична трка у Ечки нашла се рангирана у календару атлетског савеза на запаженом месту. Током овог викенда имамо 11 трка широм Србије, а ми смо ове године успели да оборимо рекорд  са чак 752 пријављена тркача. Претходила јој је дечја трка, где је истрчало око 500 малишана од предшколског узраста до осмог разреда. Траса трке је занимљива јер иде кроз цело село, и мештани Ечке  радо поздрављају тркаче, а стаза је и равна и брза, што омогућава да се постижу и рекорди, као што је резултат од 30 минута и 24 секунде, постигнут 2022. године - казао је он. 
 
 
 
 
Дугопругашку доминацију још једном је потврдио управо рекордер стазе у Ечки, тамнопути Стенли Кипруто, Кенијац са пребивалиштем у Србији, који је 10 километара овог пута истрчао за 31:23 минута. За њим је стазу, као други, претрчао Денис Фируловић из Крушевца, док је трећи био Иван Бубнов, члан АК Миленијум из Подгорице. 
 
Чачанка Невена Јовановић, иначе припадница Одреда војне полиције специјалне намене "Кобре" и прошлогодишња победница, однела је победу и данас, резултатом 37:20 мин. Занимљиво је да је Невена била пета у апсолутној конкуренцији, што значи да су од ње била бржа само четворица мушкараца. Другопласирана је била Марија Радојчић, а трећа наша суграђанка Јована Стелкић. У овој дисциплини трку је успешно завршило 230 учесника.
 
На стази од 5 километара славио је руски тркач који наступа за Црну Гору Вјачеслав Соколов, новим рекордом стазе од 15:23 минута. Други је кроз циљ прошао Душан Крстић из Параћина, трећи Бојан Миљевић из АК Бечеј. Трку је завршило 269 такмичара, међу њима и 90-то годишњи Влада Стевановић, који је стигао у Ечку и ове године.
 
 
 
 
У конкуренцији дама у овој дисциплини најбржа је била Милица Радуловић, другопласирана Бојана Павловић и трећа Лена Лугоња.
 
Трчало се улицама Ечке данас и у штафети 2x5 км, и по први пут у нордијском ходању. Наступило је 20 штафета, односно 40 такмичара, док је стазу од 5 км у нордијском ходању прешло 34 учесника.
 
 
 
Све у свему, сјајан тркачки дан у Ечки, уз идеалне временске услове и добру атмосферу и на стази и око ње. Коментатор трке био је познати спортски новинар РТС Радослав Рале Симић, а на стази, баш као и у публици, били су представници свих генерација. Запажено је било и учешће првих ечанских комшија - кинеских држављана запослених у Линглонгу. Стазу од 5 километара успешно је савладао и градоначелник Симо Салапура, у друштву бројних зрењанинских рекреативаца који редовно узимају учешће на свим оваквим манифестацијама у нашем граду.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7656/ULICNA_TRKA_ECKA_2024_0.jpg