Na trećoj Konferenciji o mentalnom zdravlju mladih i psihosocijalnoj podršci, koju je organizovao UNICEF, Zrenjanin predstavljen kao primer dobre prakse

Gradonačelnik Simo Salapura učestvovao je na trećoj Konferenciji o mentalnom zdravlju mladih i psihosocijalnoj podršci, koja je organizovana u Beogradu, a u susret Međunarodnom danu mentalnog zdravlja 10. oktobra.
Ovaj događaj okupio je stručnjake, profesionalce iz oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite i omladinskih organizacija, a Zrenjanin je predstavljen kao primer dobre prakse u međusektorskoj saradnji.  

 


Konferenciju je otvorio ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je poručio da to ministarstvo prethodnih godina ulaže značajne napore u smislu širenja mreže službi zaštite zdravlja dece i mladih kao i usluga koje će osigurati unapređenje zaštite zdravlja te ranjive grupe. Ukazao je i da „nema zdravlja bez mentalnog zdravlja i da je zdrava Srbija prioritet Vlade Srbije, a zdrava deca naša najveća investicija u budućnost“.
Uvodno izlaganje imao je dr Gabriele Fontana, regionalni savetnik za zdravlje UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju, a na panelu je govorila i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakavši da je to ministarstvo u proteklom periodu posebnu pažnju posvetilo osnaživanju obrazovnog sistema kroz unapređivanje kompetencija zaposlenih za rano prepoznavanje i blagovremeno reagovanje u situacijama ispoljavanja određenih mentalnih poteškoća ili drugih oblika rizičnog ponašanja učenika. 

 


Prisutnima se obratila i ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Milica Đurđević Stamenkovski. Tom prilikom ukazala je na značaj porodice u zaštiti interesa dece i omladine i navela da je porodica najznačajniji štit interesa svakog deteta, a da se njenim osnaživanjem štiti zajednica u kojoj dete dobija najbolji odgoj i gde ima sve ono što mu je potrebno da se ostvari. 
Obratio se i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov koji je  poručio da je, u korpusu ljudskih prava, zaštita mentalnog zdravlja podjednako važna kao bilo koje drugo pravo.
U ime domaćina skupa obratila se Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji koja je govorila o važnosti pružanja kontinuirane psihološke i emocionalne podrške deci i mladima,
Govorili su i Fabio Skano, direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, i u ime mladih Džana Naumović, članica Omladinskog odbora UNICEF-a.

 

 

Na konferenciji su predstavljeni nacionalni i međunarodni primeri dobre prakse, a u drugom delu konferencije o značaju omladinskih centara govorila je Ivana Antonijević pomoćnica ministra turizma i omladine, u sektoru za omladinu.
Bojana Jevtović iz UNICEF Srbija,  navela je da je Zrenjanin  pozitivan primer i u slučaju otvaranja omladinskog centra, ali i da je naš grad „uspeo da pronađe čuvenu čarobnu formulu uspešne međusektorske saradnje“.
- Sledeće otvaranje omladinskog centra biće upravo u Zrenjaninu, a sve ono što smo videli u prvom panelu na nacionalnom nivou, oni su uspeli da organizuju na lokalnom nivou iz oblasti mentalnog zdravlja – rekla je ona i podsetila na to da je prošle nedelje u Gradskoj kući čak devet institucija potpisalo Protokol radi obezbeđivanja podrške ranom razvoju dece, podsticajnom roditeljstvu i unapređivanja psihosocijalne podrške i mentalnog zdravlja dece, mladih i adolescenata.  

 


Gradonačelnik Simo Salapura zahvalio je UNICEF-u na pozivu, a pre svega institucijama iz Zrenjanina koje su mu zbog svog predanog rada omogućile da bude jedan od panelista.
- Mi kao lokalna samouprava ne možemo da dajemo stručnu ocenu za bilo šta što rade ove institucije, ali na nivou nadležnosti lokalne samouprave možemo da kontrolišemo, integrišemo i ujedinjujemo resurse kroz sve ove institucije. U Zrenjaninu ova multisektorska saradnja nije samo vezana za nedavno potpisan Protokol, mnogo toga je ranije sprovedeno, ali ono što je veoma bitno jeste da se sve to prati i formalizuje, da uđe u strateški dokument plana razvoja grada kao što i jeste slučaj i da uđe u programe rada institucija koje su potpisnice tog Protokola. Mi to na teritoriji grada Zrenjanina imamo, imamo i potpisan Memorandum o saradnji, sve uz podršku UNICEF –a, i ono što je mnogo važno, imamo ljude koji se bavi ovom temom koji su veoma ažurni i predani. Oni osećaju ovu temu i shvatili su da je ovo od velikog značaja za naše društvo – rekao je gradonačelnik.

Kazao je da su mladi unazad nekoliko godina, zbog korone, nesreće u školi u kojoj su mladi ljudi izgubili živote, i kada roditelji imaju sve manje vremena za svoju decu, postali „izgubljeni“.

- Mi smo dali jednu novu ulogu našim institucijama i ljude integrisali u lepu stvar, da radimo za zajednički interes, a to je interes mladih i to bi trebalo da bude  zvezda vodilja za sve jer, na mladima će ostati sve posle nas, da li u gradu, da li u  državi – kazao jegradonačelnik i istakao da je otvaranje omladinskog centra izuzetan korak ka napretku i ka tome da se što više približimo mladima.
 Naveo je i da Zrenjanin pored potpisanih strateških dokumenata već kroz određene programe finansira različite projekte poput Centra za brak i porodicu. 

 

 

Direktorka Centra za socijalni rad, Olivera Lisica ukazala je da je posla mnogo, možda čak i više od kapaciteta, ali da imaju snage i za dodatan rad.
- Kao što u Zrenjaninu pre šest godina nije postojalo Savetovalište za brak i porodicu, sada postoji pri Centru za pružanje usluga socijalne zaštite „Most“ i evo sada je dostupno svim građanima i besplatno je. Potpisivanjem protokla ušli smo u proces uspostavljanja minimalnog  paketa usluga koji je vezan za pružanje specijalizovanih psihosocijalnih intervencija od strane stručnjaka u svim sektorima, znači u sektoru zdravlja, prosvete i socijalne zaštite i ta saradnja je sada dobila zvaničnu formu. Mislimo da ćemo podršku porodicama u najširem smislu pružati efektnije i efikasnije zato što smo neke stvari formalizovali – navela je direktorka Olivera Lisica.

 

 

Konferencija o mentalnom zdravlju mladih i psihosocijalnoj podršci bila je i  prilika da se procene trenutni izazovi i nedostaci kako bi se zajednički kreirala strategija za unapređenje sistema podrške za decu, mlade, roditelje i stručnjake koji rade na lokalnom nivou u oblasti zaštite mentalnog zdravlja.
 

Foto: UNICEF i p.a.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7632/unicef_olivera_000.jpg