На трећој Конференцији о менталном здрављу младих и психосоцијалној подршци, коју је организовао УНИЦЕФ, Зрењанин представљен као пример добре праксе

Градоначелник Симо Салапура учествовао је на трећој Конференцији о менталном здрављу младих и психосоцијалној подршци, која је организована у Београду, а у сусрет Међународном дану менталног здравља 10. октобра.
Овај догађај окупио је стручњаке, професионалце из области образовања, здравствене и социјалне заштите и омладинских организација, а Зрењанин је представљен као пример добре праксе у међусекторској сарадњи.  

 


Конференцију је отворио министар здравља Златибор Лончар који је поручио да то министарство претходних година улаже значајне напоре у смислу ширења мреже служби заштите здравља деце и младих као и услуга које ће осигурати унапређење заштите здравља те рањиве групе. Указао је и да „нема здравља без менталног здравља и да је здрава Србија приоритет Владе Србије, а здрава деца наша највећа инвестиција у будућност“.
Уводно излагање имао је др Габриеле Фонтана, регионални саветник за здравље УНИЦЕФ-а за Европу и централну Азију, а на панелу је говорила и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић истакавши да је то министарство у протеклом периоду посебну пажњу посветило оснаживању образовног система кроз унапређивање компетенција запослених за рано препознавање и благовремено реаговање у ситуацијама испољавања одређених менталних потешкоћа или других облика ризичног понашања ученика. 

 


Присутнима се обратила и министарка за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Милица Ђурђевић Стаменковски. Том приликом указала је на значај породице у заштити интереса деце и омладине и навела да је породица најзначајнији штит интереса сваког детета, а да се њеним оснаживањем штити заједница у којој дете добија најбољи одгој и где има све оно што му је потребно да се оствари. 
Обратио се и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов који је  поручио да је, у корпусу људских права, заштита менталног здравља подједнако важна као било које друго право.
У име домаћина скупа обратила се Дејана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији која је говорила о важности пружања континуиране психолошке и емоционалне подршке деци и младима,
Говорили су и Фабио Скано, директор Светске здравствене организације у Србији, и у име младих Џана Наумовић, чланица Омладинског одбора УНИЦЕФ-а.

 

 

На конференцији су представљени национални и међународни примери добре праксе, а у другом делу конференције о значају омладинских центара говорила је Ивана Антонијевић помоћница министра туризма и омладине, у сектору за омладину.
Бојана Јевтовић из УНИЦЕФ Србија,  навела је да је Зрењанин  позитиван пример и у случају отварања омладинског центра, али и да је наш град „успео да пронађе чувену чаробну формулу успешне међусекторске сарадње“.
- Следеће отварање омладинског центра биће управо у Зрењанину, а све оно што смо видели у првом панелу на националном нивоу, они су успели да организују на локалном нивоу из области менталног здравља – рекла је она и подсетила на то да је прошле недеље у Градској кући чак девет институција потписало Протокол ради обезбеђивања подршке раном развоју деце, подстицајном родитељству и унапређивања психосоцијалне подршке и менталног здравља деце, младих и адолесцената.  

 


Градоначелник Симо Салапура захвалио је УНИЦЕФ-у на позиву, а пре свега институцијама из Зрењанина које су му због свог преданог рада омогућиле да буде један од панелиста.
- Ми као локална самоуправа не можемо да дајемо стручну оцену за било шта што раде ове институције, али на нивоу надлежности локалне самоуправе можемо да контролишемо, интегришемо и уједињујемо ресурсе кроз све ове институције. У Зрењанину ова мултисекторска сарадња није само везана за недавно потписан Протокол, много тога је раније спроведено, али оно што је веома битно јесте да се све то прати и формализује, да уђе у стратешки документ плана развоја града као што и јесте случај и да уђе у програме рада институција које су потписнице тог Протокола. Ми то на територији града Зрењанина имамо, имамо и потписан Меморандум о сарадњи, све уз подршку УНИЦЕФ –а, и оно што је много важно, имамо људе који се бави овом темом који су веома ажурни и предани. Они осећају ову тему и схватили су да је ово од великог значаја за наше друштво – рекао је градоначелниk.

Казао је да су млади уназад неколико година, због короне, несреће у школи у којој су млади људи изгубили животе, и када родитељи имају све мање времена за своју децу, постали „изгубљени“.

- Ми смо дали једну нову улогу нашим институцијама и људе интегрисали у лепу ствар, да радимо за заједнички интерес, а то је интерес младих и то би требало да буде  звезда водиља за све јер, на младима ће остати све после нас, да ли у граду, да ли у  држави – казао јеградоначелник и истакао да је отварање омладинског центра изузетан корак ка напретку и ка томе да се што више приближимо младима.
 Навео је и да Зрењанин поред потписаних стратешких докумената већ кроз одређене програме финансира различите пројекте попут Центра за брак и породицу. 

 

 

Директорка Центра за социјални рад, Оливера Лисица указала је да је посла много, можда чак и више од капацитета, али да имају снаге и за додатан рад.
- Као што у Зрењанину пре шест година није постојало Саветовалиште за брак и породицу, сада постоји при Центру за пружање услуга социјалне заштите „Мост“ и ево сада је доступно свим грађанима и бесплатно је. Потписивањем протокла ушли смо у процес успостављања минималног  пакета услуга који је везан за пружање специјализованих психосоцијалних интервенција од стране стручњака у свим секторима, значи у сектору здравља, просвете и социјалне заштите и та сарадња је сада добила званичну форму. Мислимо да ћемо подршку породицама у најширем смислу пружати ефектније и ефикасније зато што смо неке ствари формализовали – навела је директорка Оливера Лисица.

 

 

Конференција о менталном здрављу младих и психосоцијалној подршци била је и  прилика да се процене тренутни изазови и недостаци како би се заједнички креирала стратегија за унапређење система подршке за децу, младе, родитеље и стручњаке који раде на локалном нивоу у области заштите менталног здравља.
 

Foto: UNICEF i p.a.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7632/unicef_olivera_000.jpg