Ozvaničena saradnja rezervista Zrenjanina i Bekeščabe - potpisan sporazum, učenici iz Tehničke škole kao gosti učestvovali na tamošnjim “vojnim igrama”

Delegacija Zrenjanina koju su činili predstavnici Organizacije rezervnih vojnih starešina, Gradskog veća i Tehničke škole boravila je u Bekeščabi na poziv tamošnjeg Saveza mađarskih rezervista. U Mađarskoj su boravili Jožef Stojko, član Gradskog veća Zrenjanina, Tanja Dulović, predsednica Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina, Miroslav Sladojević, šef Odseka za odbranu i vanredne situacije Gradske uprave Zrenjanin i Bogdan Kesić, dugogodišnji sportski radnik i vodnik u rezervi. Ekipa učenika Tehničke škole iz Zrenjanina je nastupila van konkurencije na vojnim igrama mladih i činili su je vođa ekipe profesor Dušan Davinić, te učenici Ivana Vujašević, Relja Medić, Aleksandar Omorjan i Ognjen Mišić.
 
 
 
 
Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanina potpisala je sa Savezom mađarskih rezervista okružne organizacije Bekeš sporazum o saradnji. Dokument su potpisali rezervni kapetan Tanja Dulović, predsednica zrenjaninskih rezervista i rezervni pukovnik Zoltan Nađ, u ime organizacije iz Bekeščabe. 
 
Podsećamo, tekst sporazuma usaglašen je prilikom nedavne posete rezervista iz Bekeščabe gradu Zrenjaninu. Tada je istaknuto da će saradnja između udruženja, kroz različite aktivnosti, biti uspostavljena na vojno-stručnom, sportskom, kulturnom i humanitarnom području.
 
Delegacija Zrenjanina prisustvovala je regionalnom takmičenju mladih u vojnim igrama koje su održane na aerodromu, primio ih je gradonačelnik Bekeščabe Peter Sarvaš, a obišli su i više znamenitosti grada, kao i park u kome je zasađeno drvo u znak sećanja na 50 godina bratimljenja Zrenjanina i Bekeščabe.
 
 
 
 
Regionalno takmičenje koje se u Mađarskoj naziva “vojne igre” se organizuje u saradnji Saveza mađarskih rezervista, Ministarstva odbrane i Vojske Mađarske. Učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola koji, kao fakultativni predmet, slušaju teme iz odbrane i vanrednih situacija. Takmičenje je osmišljeno kroz više poligona brzine i spretnosti koje treba da savladaju četvoročlane ekipe. Radi se o vojnim disciplinama i preprekama koje se koriste u vojsci, a prilagođene su uzrastu učesnika. Takmičari savladavaju poligon noseći gumene puške u ruci. Takođe, postoje takmičarske radne tačke na kojima se rasklapa i sklapa puška, gađa u kružnu metu iz vazdušnog pištolja, a učenicima je najzanimljivije gađanje lukom i strelom.
 
Domaćini su izrazili zahvalnost delegaciji Zrenjanina što su prisustvovali ovom takmičenju i ekipi iz Tehničke škole što su nastupali. Uručili su im zlatnu medalju i pehar zbog svega što su prikazali i pozvali da se naredne godine pojavi više ekipa iz zrenjaninskih škola na ovom takmičenju.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7649/Tanja_Dulovic_i_Zoltan_Nadj_potpisuju_sporazum_o_saradnji_0.jpg