Oзваничена сарадња резервиста Зрењанина и Бекешчабе - потписан споразум, ученици из Техничке школе као гости учествовали на тамошњим “војним играма”

Делегација Зрењанина коју су чинили представници Организације резервних војних старешина, Градског већа и Техничке школе боравила је у Бекешчаби на позив тамошњег Савеза мађарских резервиста. У Мађарској су боравили Јожеф Стојко, члан Градског већа Зрењанина, Тања Дуловић, председница Организације резервних војних старешина Зрењанина, Мирослав Сладојевић, шеф Одсека за одбрану и ванредне ситуације Градске управе Зрењанин и Богдан Кесић, дугогодишњи спортски радник и водник у резерви. Екипа ученика Техничке школе из Зрењанина је наступила ван конкуренције на војним играма младих и чинили су је вођа екипе професор Душан Давинић, те ученици Ивана Вујашевић, Реља Медић, Александар Оморјан и Огњен Мишић.
 
 
 
 
Организација резервних војних старешина Зрењанина потписала је са Савезом мађарских резервиста окружне организације Бекеш споразум о сарадњи. Документ су потписали резервни капетан Тања Дуловић, председница зрењанинских резервиста и резервни пуковник Золтан Нађ, у име организације из Бекешчабе. 
 
Подсећамо, текст споразума усаглашен је приликом недавне посете резервиста из Бекешчабе граду Зрењанину. Тада је истакнуто да ће сарадња између удружења, кроз различите активности, бити успостављена на војно-стручном, спортском, културном и хуманитарном подручју.
 
Делегација Зрењанина присуствовала је регионалном такмичењу младих у војним играма које су одржане на аеродрому, примио их је градоначелник Бекешчабе Петер Сарваш, а обишли су и више знаменитости града, као и парк у коме је засађено дрво у знак сећања на 50 година братимљења Зрењанина и Бекешчабе.
 
 
 
 
Регионално такмичење које се у Мађарској назива “војне игре” се организује у сарадњи Савеза мађарских резервиста, Министарства одбране и Војске Мађарске. Учествују ученици основних и средњих школа који, као факултативни предмет, слушају теме из одбране и ванредних ситуација. Такмичење је осмишљено кроз више полигона брзине и спретности које треба да савладају четворочлане екипе. Ради се о војним дисциплинама и препрекама које се користе у војсци, а прилагођене су узрасту учесника. Такмичари савладавају полигон носећи гумене пушке у руци. Такође, постоје такмичарске радне тачке на којима се расклапа и склапа пушка, гађа у кружну мету из ваздушног пиштоља, а ученицима је најзанимљивије гађање луком и стрелом.
 
Домаћини су изразили захвалност делегацији Зрењанина што су присуствовали овом такмичењу и екипи из Техничке школе што су наступали. Уручили су им златну медаљу и пехар због свега што су приказали и позвали да се наредне године појави више екипа из зрењанинских школа на овом такмичењу.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7649/Tanja_Dulovic_i_Zoltan_Nadj_potpisuju_sporazum_o_saradnji_0.jpg