U sklopu trećeg ciklusa akcije "Da nam sela budu bliža" gradonačelnik sa saradnicima obišao naseljeno mesto Knićanin

Gradonačelnik Simo Salapura obišao je danas naseljeno mesto Knićanin u sklopu trećeg ciklusa akcije „Da nam sela budu bliža“.   
Kao i prilikom obilaska ostalih sela, gradonačelnik je sa svojim saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem, predstavnicima grada i javno komunalnih preduzeća održao sastanak sa predstavnicima Mesne zajednice „Knićanin“, a zatim je obišao gazdinstvo Živice Matića.

 

 

Gradonačelnik je rekao da je kapitalnim ulaganjem u glavnu ulicu koja decenijama nije obnavljana napravljen veliki iskorak kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura i generalno bezbednost saobraćaja u Mesnoj zajednici „Knićanin“.
- Protekle dve godine dosta novca, više od 10 miliona dinara uloženo je i u Osnovnu školu  „Stevan Knićanin“ u ovom mestu iz različitih izvora finansiranja. Naravno, koliko god da imamo novca nikad nije dovoljno da se sve završi, ali je važno da smo sada intenzivirali ulaganja kada je u pitanju obrazovanje najmlađih stanovnika Knićanina – rekao je gradonačelnik Salapura.

 

 

Naveo je i da je prošle godine urađena velika ekološka akcija kroz koju je očišćeno preko 5.000 kubnih metara smeća sa divlje deponije.
- Takođe, imamo ulaganja u okviru fudbalskog stadiona „Potisje“ ovde u mesnoj zajednici Knićanin, a naravno kao i svake godine pokušavamo promovišemo pozitivne primere u naseljenim mestima. To činimo i današnjom posetom poljoprivrednom gazdinstvu Živice Matića koji uzgaja autohtonu vrstu bivola ovde u Knićaninu. Ima više od 200 jedinki i to je pravi pokazatelj kako pašnjak istovremeno može da se očuva i koristi i da na jednoj relativno maloj površini imate stočarsku proizvodnju koja je maltene zamrla na našoj teritoriji. Ovo je pokazatelj da možemo da imamo održivo stočarstvo, pored gajenja imamo i preradu mesa koje se plasira dalje na tržište,  ali ono što jeste dobra stvar to je da postoje i subvencije države za ovu vrstu stočarstva, a ovde u Knićaninu u blizini su i Begej i Tisa i možemo reći da je ovo ujedno i turistička destinacija koja nije dovoljno iskorišćena – naglasio je gradonačelnik.

 

 

Predsednik Saveta MZ "Knićanin" Darko Živković i ove godine ukazao je na dobru saradnju sa Gradskom upravom.
- Zaista imamo odličnu saradnju sa njima i sve što smo dogovorili u 2024. godini sve smo realizovali. Imamo dogovor što se tiče kapela, to nam je jako bitno što se tiče sela, sa preduzećem „Vodovod i kanalizacija“ sve radimo u dogovoru sa njima i sada smo prezadovoljni – rekao je Živković napominjući da su rezultati rada vidljivi poput radova u školi, fudbalskom terenu i asfaltiranom putu. 
Ono na šta je ukazao kao poseban problem je kanalizacija u selu budući da je, kako je rekao,  Knićanin ispod nivoa Tise.

 

 

Živica Matić rekao je da se uzgajanjem bivola bavi gotovo 20 godina. Sada imaju 200 grla koja pasu na oko 15 hektara pašnjaka. Koriste i suvencije koje daje država, ali im je ipak namera da taj broj smanje na 80 grla zbog boljeg kvaliteta, a posao će nastaviti njegov sin Bogdan.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7652/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2024_KNICANIN_00.jpg