У склопу трећег циклуса акције "Да нам села буду ближа" градоначелник са сарадницима обишао насељено место Книћанин

Градоначелник Симо Салапура обишао је данас насељено место Книћанин у склопу трећег циклуса акције „Да нам села буду ближа“.   
Као и приликом обиласка осталих села, градоначелник је са својим сарадницима, замеником Сашом Сантовцем, представницима града и јавно комуналних предузећа одржао састанак са представницима Месне заједнице „Книћанин“, а затим је обишао газдинство Живице Матића.

 

 

Градоначелник је рекао да је капиталним улагањем у главну улицу која деценијама није обнављана направљен велики искорак када је у питању саобраћајна инфраструктура и генерално безбедност саобраћаја у Месној заједници „Книћанин“.
- Протекле две године доста новца, више од 10 милиона динара уложено је и у Основну школу  „Стеван Книћанин“ у овом месту из различитих извора финансирања. Наравно, колико год да имамо новца никад није довољно да се све заврши, али је важно да смо сада интензивирали улагања када је у питању образовање најмлађих становника Книћанина – рекао је градоначелник Салапура.

 

 

Навео је и да је прошле године урађена велика еколошка акција кроз коју је очишћено преко 5.000 кубних метара смећа са дивље депоније.
- Такође, имамо улагања у оквиру фудбалског стадиона „Потисје“ овде у месној заједници Книћанин, а наравно као и сваке године покушавамо промовишемо позитивне примере у насељеним местима. То чинимо и данашњом посетом пољопривредном газдинству Живице Матића који узгаја аутохтону врсту бивола овде у Книћанину. Има више од 200 јединки и то је прави показатељ како пашњак истовремено може да се очува и користи и да на једној релативно малој површини имате сточарску производњу која је малтене замрла на нашој територији. Ово је показатељ да можемо да имамо одрживо сточарство, поред гајења имамо и прераду меса које се пласира даље на тржиште,  али оно што јесте добра ствар то је да постоје и субвенције државе за ову врсту сточарства, а овде у Книћанину у близини су и Бегеј и Тиса и можемо рећи да је ово уједно и туристичка дестинација која није довољно искоришћена – нагласио је градоначелник.

 

 

Председник Савета МЗ "Книћанин" Дарко Живковић и ове године указао је на добру сарадњу са Градском управом.
- Заиста имамо одличну сарадњу са њима и све што смо договорили у 2024. години све смо реализовали. Имамо договор што се тиче капела, то нам је јако битно што се тиче села, са предузећем „Водовод и канализација“ све радимо у договору са њима и сада смо презадовољни – рекао је Живковић напомињући да су резултати рада видљиви попут радова у школи, фудбалском терену и асфалтираном путу. 
Оно на шта је указао као посебан проблем је канализација у селу будући да је, како је рекао,  Книћанин испод нивоа Тисе.

 

 

Живица Матић рекао је да се узгајањем бивола бави готово 20 година. Сада имају 200 грла која пасу на око 15 хектара пашњака. Користе и сувенције које даје држава, али им је ипак намера да тај број смање на 80 грла због бољег квалитета, а посао ће наставити његов син Богдан.

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7652/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2024_KNICANIN_00.jpg