Jedan od najuspešnijih projekata prekogranične saradnje „Povratak u budućnost“

Treću prekograničnu konferenciju organizovali su Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Ministarstvo finansija i privrede u Domu omladine u Beogradu. Predstavljeni su i nagrađeni najuspešniji projekti prekogranične i transnacionalne saradnje 2007. - 2012. godine, uključujući projekat „Povratak u budućnost“ sa Gradom Zrenjaninom kao vodećim partnerom i Timskom privrednom komorom Distrikt kao partner.

Zlatana Ankić, članica Gradskog veća, nagradu je dobila od Suzane Grubješić, potpredsednice vlade za EU ​​integracije koja je naglasila da prekograničnu saradnju vidi kao posebno značajnu za građane, pre svega, kao i za zajednice u kojima žive, za organizaciju civilnog društva koja usmerava svoje delovanje, ali i za institucije lokalne i regionalne uprave.

 
Pored Suzane Grubješić i Milana Pajevića, direktora Kancelarije za EU ​​integracije, Vensana Degera, šefa Delegacije EU u Republici Srbiji, Sanda Šimić, pomoćnika direktora Kancelarije za EU ​​integracije, Marka Bareta, koordinatora projekata Tehnička podrška kontrola i podrška na prvom nivou implementacije prekogranične saradnje i Ognjen Mirić, zamenik direktora i koordinator za EU ​​fondove Kancelarije za EU ​​integracije.

Projekat „Povratak u budućnost“ predstavlja novi pristup razvoju alternativnih energetskih resursa koji su veoma važni za poboljšanje kvaliteta života ljudi u pograničnom području Srbije i Rumunije, a jedan deo projekta je implementiran u Osnovna škola "Jovan Cvijić".

 

 

Predrag Stankov, zamenik direktora projekta i šef odseka za projekat u Gradskoj upravi Zrenjanin, kaže da je najvažnije da se planovi ostvare i da se projekat realizuje.
- Obuka o alternativnim izvorima energije organizovana je u osnovnim školama za učenike i nastavnike, kao i u zrenjaninskim javnim ustanovama, a jedan deo Projekta realizuje se u Osnovnoj školi "Jovan Cvijić", zameni se osamdesetak polja tako da efekat korišćenja toplota je veća, tj. hlađenje ljeti, što je najvažnije, ugrađuju se pumpe za grijanje i za dvije sedmice Kompanija za distribuciju električne energije priključit će objekat na električnu mrežu, izgradila se potpuno nova kotlovnica i cijeli sistem je prilagođen - rekao je Stankov naglašavajući da će emisija CO2 biti nula, što je jedna od prednosti ovog projekta, a druga je ušteda energije.

 

Zlatana Ankić podsetila je da je Grad Zrenjanin drugi put nagrađen za prekogranične projekte.      

 

Programi prekogranične i transnacionalne saradnje predstavljaju instrument EU za podršku pograničnim područjima susednih zemalja. Sada Srbija ima prekograničnu saradnju sa Makedonijom, Rumunijom, Bugarskom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, jadranskim programom i programom „Jugoistočna Evropa“. IPA sredstva planirana za našu zemlju u periodu od 2007. do 2013. godine su više nego 81 milion evra. Do sada je u osam programa podneto više od 2500 projekata, uključujući oko 1000 institucija iz cele Srbije. Do kraja 2012. više od 500 projekata biće ugovoreno i realizovano u Republici Srbiji.