Један од најуспешнијих пројеката прекограничне сарадње „Повратак у будућност“

Трећу прекограничну конференцију организовали су Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије и Министарство финансија и привреде у Дому омладине у Београду. Представљени су и награђени најуспешнији пројекти прекограничне и транснационалне сарадње 2007. - 2012. године, укључујући пројекат „Повратак у будућност“ са Градом Зрењанином као водећим партнером и Тимском привредном комором Дистрикт као партнер.

Златана Анкић, чланица Градског већа, награду је добила од Сузане Грубјешић, потпредседнице владе за ЕУ ​​интеграције која је нагласила да прекограничну сарадњу види као посебно значајну за грађане, пре свега, као и за заједнице у којима живе, за организацију цивилног друштва која усмерава своје деловање, али и за институције локалне и регионалне управе.

 
Поред Сузане Грубјешић и Милана Пајевића, директора Канцеларије за ЕУ ​​интеграције, Венсана Дегера, шефа Делегације ЕУ у Републици Србији, Санда Шимић, помоћника директора Канцеларије за ЕУ ​​интеграције, Марка Барета, координатора пројеката Техничка подршка контрола и подршка на првом нивоу имплементације прекограничне сарадње и Огњен Мирић, заменик директора и координатор за ЕУ ​​фондове Канцеларије за ЕУ ​​интеграције.

Пројекат „Повратак у будућност“ представља нови приступ развоју алтернативних енергетских ресурса који су веома важни за побољшање квалитета живота људи у пограничном подручју Србије и Румуније, а један део пројекта је имплементиран у Основна школа "Јован Цвијић".

 

 

Предраг Станков, заменик директора пројекта и шеф одсека за пројекат у Градској управи Зрењанин, каже да је најважније да се планови остваре и да се пројекат реализује.
- Обука о алтернативним изворима енергије организована је у основним школама за ученике и наставнике, као и у зрењанинским јавним установама, а један део Пројекта реализује се у Основној школи "Јован Цвијић", замени се осамдесетак поља тако да ефекат коришћења топлота је већа, тј. хлађење љети, што је најважније, уграђују се пумпе за гријање и за двије седмице Компанија за дистрибуцију електричне енергије прикључит ће објекат на електричну мрежу, изградила се потпуно нова котловница и цијели систем је прилагођен - рекао је Станков наглашавајући да ће емисија ЦО2 бити нула, што је једна од предности овог пројекта, а друга је уштеда енергије.

 

Златана Анкић подсетила је да је Град Зрењанин други пут награђен за прекограничне пројекте.      

 

Програми прекограничне и транснационалне сарадње представљају инструмент ЕУ за подршку пограничним подручјима суседних земаља. Сада Србија има прекограничну сарадњу са Македонијом, Румунијом, Бугарском, Црном Гором, Босном и Херцеговином, Хрватском, јадранским програмом и програмом „Југоисточна Европа“. ИПА средства планирана за нашу земљу у периоду од 2007. до 2013. године су више него 81 милион евра. До сада је у осам програма поднето више од 2500 пројеката, укључујући око 1000 институција из целе Србије. До краја 2012. више од 500 пројеката биће уговорено и реализовано у Републици Србији.