Gradonačelnik na Kosovu

Tokom vikenda na severu Kosova, vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju pokrenula je akciju bratimljenja gradova i opština ove pokrajine i gradova iz cele Srbije.

 

Glavni cilj ove aktivnosti je da se poboljša prisustvo svih srpskih institucija na Kosovu i Metohiji i da se obezbedi bolja saradnja u privredi, kulturi, obrazovanju, zdravstvu i drugim segmentima društvene delatnosti, sa ciljem da se podrži teritorijalni integritet Srbije.

 

 

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Republike Srbije za Kosovo i Metohiju Mirko Krlić kaže da je ova akcija pokazatelj da se Srbija nije odrekla ove pokrajine. Zajedno sa oko 120 gradonačelnika gradova sa Kosova i Srbije posetio je Leposavić, Zubin potok, Zvečane, Kosovsku Mitrovicu i manastir Banjska.

 

Najvažniji događaj je bilo potpisivanje „Povelje o namerama“ u Kosovskoj Mitrovici, koji će, kako je najavila Kancelarija vlade za Kosovo i Metohiju, ispuniti sve kriterijume kako bi skupštine lokalnih samouprava mogle da donesu odluku o bratimljenju.

 

Grad Zrenjanin predstavljao je gradonačelnik, mr Ivan Bošnjak i član Gradskog veća zaduženog za kulturu, obrazovanje, nacionalne manjine i verske zajednice, Dubravka, Bengin - Bulovan.

 

 

 

Prema rečima gradonačelnika, mr. Ivana Bošnjak, akcija bratimljenja se preduzima kako bi se podržali građani južne pokrajine.
"Predstavnici opština koje sam tamo posetio rekli su da ne žele da budu paraziti ovog društva, već da aktivno učestvuju u životu svih segmenata. Mi ćemo kao lokalna samouprava pokušati da ponudimo raspoložive kapacitete južne pokrajine potencijalnim investitorima koji nam dolaze. Ima puno potencijala na Kosovu, odnosi se na turizam, poljoprivredu, šumarstvo i druge segmente, pa ćemo pokušati da im se nekako prilagodimo i da započnemo saradnju. Kada je u pitanju bratimljenje, naš cilj je postati grad pobratim sa Štrpcem, a ski centar "Brezovica" kao jedna od prednosti - istakao je gradonačelnik.

 

U sledećoj fazi Kancelarija za Kosovo i Metohiju zadržala bi ulogu koordinatora, po potrebi, dok bi druge aktivnosti u vezi sa međunarodnom saradnjom preduzele lokalne vlasti.