Градоначелник на Косову

Током викенда на северу Косова, владина Канцеларија за Косово и Метохију покренула је акцију братимљења градова и општина ове покрајине и градова из целе Србије.

 

Главни циљ ове активности је да се побољша присуство свих српских институција на Косову и Метохији и да се обезбеди боља сарадња у привреди, култури, образовању, здравству и другим сегментима друштвене делатности, са циљем да се подржи територијални интегритет Србије.

 

 

Заменик директора Канцеларије Владе Републике Србије за Косово и Метохију Мирко Крлић каже да је ова акција показатељ да се Србија није одрекла ове покрајине. Заједно са око 120 градоначелника градова са Косова и Србије посетио је Лепосавић, Зубин поток, Звечане, Косовску Митровицу и манастир Бањска.

 

Најважнији догађај је било потписивање „Повеље о намерама“ у Косовској Митровици, који ће, како је најавила Канцеларија владе за Косово и Метохију, испунити све критеријуме како би скупштине локалних самоуправа могле да донесу одлуку о братимљењу.

 

Град Зрењанин представљао је градоначелник, мр Иван Бошњак и члан Градског већа задуженог за културу, образовање, националне мањине и верске заједнице, Дубравка, Бенгин - Булован.

 

 

 

Према речима градоначелника, мр. Ивана Бошњак, акција братимљења се предузима како би се подржали грађани јужне покрајине.
"Представници општина које сам тамо посетио рекли су да не желе да буду паразити овог друштва, већ да активно учествују у животу свих сегмената. Ми ћемо као локална самоуправа покушати да понудимо расположиве капацитете јужне покрајине потенцијалним инвеститорима који нам долазе. Има пуно потенцијала на Косову, односи се на туризам, пољопривреду, шумарство и друге сегменте, па ћемо покушати да им се некако прилагодимо и да започнемо сарадњу. Када је у питању братимљење, наш циљ је постати град побратим са Штрпцем, а ски центар "Брезовица" као једна од предности - истакао је градоначелник.

 

У следећој фази Канцеларија за Косово и Метохију задржала би улогу координатора, по потреби, док би друге активности у вези са међународном сарадњом предузеле локалне власти.