Radi se na rekonstrukciji nasipa Tisa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević posetio je gradilište obnove nasipa na reci Tisa kod Zrenjanina, a finansirala ga je Svetska banka sa 6 miliona evra.

 

Rekonstrukcija nasipa Tise u dužini od 19 km najveća je investicija u upravljanju vodama AP Vojvodine, koja bi, kako je rekao Knežević, mogla da pruži efikasnu zaštitu.

 

 

Ministar Knežević rekao je da je do sada završeno desetak kilometara nasipa, a to je samo jedan od 44 projekta u Srbiji kojem su namenjena kreditna sredstva Svetske banke.
- Projekte zapravo finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kredit je veoma povoljan s grejs periodom od 10 godina i  bez kamata, tako da smo već započeli pregovore sa Svetskom bankom za dobijanje novih 80 miliona zajma, po isteku ovog. - rekao je Knežević novinarima podsećajući da je i 2006. godine bio tamo, kada su se stotine ljudi borile protiv poplave.

 

    

 

- Tada je preko dvadeset sela bilo ugroženo, kao i oko 150.000 hektara zemlje i površine sa preko 150.000 ljudi. Danas zahvaljujući rekonstrukciji imamo dobru zaštitu - rekao je Knežević.

 

Vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode Miodrag Pješčić kaže da će radovi, kako je planirano, biti završeni do leta 2013. godine i da je već pripremljena potrebna dokumentacija za novi kredit.