Ради се на реконструкцији насипа Тиса

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић посетио је градилиште обнове насипа на реци Тиса код Зрењанина, а финансирала га је Светска банка са 6 милиона евра.

 

Реконструкција насипа Тисе у дужини од 19 км највећа је инвестиција у управљању водама АП Војводине, која би, како је рекао Кнежевић, могла да пружи ефикасну заштиту.

 

 

Министар Кнежевић рекао је да је до сада завршено десетак километара насипа, а то је само један од 44 пројекта у Србији којем су намењена кредитна средства Светске банке.
- Пројекте заправо финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Кредит је веома повољан с грејс периодом од 10 година и  без камата, тако да смо већ започели преговоре са Светском банком за добијање нових 80 милиона зајма, по истеку овог. - рекао је Кнежевић новинарима подсећајући да је и 2006. године био тамо, када су се стотине људи бориле против поплаве.

 

    

 

- Тада је преко двадесет села било угрожено, као и око 150.000 хектара земље и површине са преко 150.000 људи. Данас захваљујући реконструкцији имамо добру заштиту - рекао је Кнежевић.

 

Вршилац дужности директора Републичке дирекције за воде Миодраг Пјешчић каже да ће радови, како је планирано, бити завршени до лета 2013. године и да је већ припремљена потребна документација за нови кредит.