Zrenjanin na 4. Sajmu lokalnih samouprava

Danas je ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović otvorila 11. Međunarodni sajam preduzetništva „Biznis baza 2012“ i 4. sajam lokalnih samouprava. Ona je ukazala na značaj ovakve vrste povezivanja preduzetnika i lokalnih samouprava dodajući da je Sajam prilika za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i poboljšanje životnog standarda, kao i prevazilaženje regionalnih razlika u Srbiji u oblasti ekonomije.

 

   

 

- Opštine i gradovi Srbije na sajmu mogu da promovišu svoje prirodne i ljudske resurse i mogu da ponude sve što je u njihovoj moći za dalji lokalni ekonomski razvoj. Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave i grad Beograd prvi put su uspostavili vezu lokalnih samouprava, republičke vlade i privrede. Dakle, moto ovog sajma je „Povezivanje“. Praksa je dokazala da su najuspešnije kompanije one koje su u lokalnim samoupravama našle istinske partnere za dalji razvoj - istakla je Kalanović dodajući da cilj Sajma ne treba biti samo takmičenje za najbolji štand i promotivni materijal već da lokalna samouprava bude efikasnija i za građane i za investitore.

 

   

 

Ministarka Kalanović posetila je štand Regionalne agencije za razvoj „Banat“, koji je predstavio Grad Zrenjanin i opštine Vršac, Kovin, Žitište, Plandište i Novu Crnju. Domaćini su joj bili gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, i direktorka RCR-a „Banat“ Irena Živković, koji su predstavili mogućnosti ulaganja u regionu.

 

    

 

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak rekao je da je reč o još jednoj promotivnoj aktivnosti koja se preduzima zajedno sa RCR „Banat“ kako bi se uspostavili novi kontakti, kako sa drugim gradovima i opštinama, tako i sa potencijalnim investitorima, drugim agencijama i javnim sektorom.
- Zrenjanin je ponovo prepoznat kao vodeći grad po ulaganjima, primeni u lokalnim zajednicama, poboljšanoj efikasnosti administracije i aktivnostima usmerenim na povećanje stope zaposlenosti. Republička vlada i vladine agencije prepoznaju Zrenjanin kao mesto dobre prakse, ali ima još mnogo toga što treba da bude završeno - rekao je gradonačelnik.