Gradonačelnik Janjić, godinu dana kasnije: radili smo, radimo i planiramo

Danas, godinu dana nakon što je postavljen na mesto gradonačelnika grada Zrenjanina, Čedomir Janjić održao je konferenciju za novinare na kojoj je govorio o radu i aktivnostima lokalne samouprave koju je vodio u tom periodu. Sala je bila puna, a pre izjave gradonačelnika prikazan je 15-minutni film koji predstavlja sve najvažnije aktivnosti Čedomira Janjića i njegovih saradnika od juna 2014. godine.

 

 

Infrastrukturni radovi u gradu i naseljima svakako su vrhunac koliko i investicione aktivnosti s ciljem povećanja stope zaposlenosti i priznate međunarodnim nagradama. Takođe, ne manje važno je i nekoliko poseta stranih ambasadora najrazvijenijih zemalja sveta i ministara Vlade Republike Srbije, što je rezultiralo značajnim sporazumima i projektima. Važna ulaganja u poljoprivredu i stočarstvo, poboljšanje primarne zdravstvene zaštite, obrazovanja i radnih uslova u školama, organizovanje priznatih kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija. Ključni problem pijaće vode u Zrenjaninu je konačno rešen.

 

U razgovoru za medije Janjić je rekao da je uobičajeno davati jednogodišnji izveštaj, a kako je na filmu prikazano mnogo je urađeno u Zrenjaninu, mnogo se radi i još uvek treba uraditi.

 

"Pre svega, naš cilj je da obnovimo dotrajalu infrastrukturu, ne samo u centru i gradu, već i u selima. Trudimo se da ovaj grad učinimo dobrim i lepim mestom za život. Borimo se protiv nezaposlenosti i aktivno promovišemo Zrenjanin i sve naše prednosti, naše industrijske zone i Slobodnu zonu, sve što možemo ponuditi potencijalnim investitorima da odaberu ovo mesto pružajući nova radna mesta za naše građane ", rekao je Janjić dodavši da nije lako doći do investitora, jer konkurentnost se ne odnosi samo na druge gradove Srbije, već i na druge države.

 

„Država je aktivna u privlačenju direktnih stranih investicija i mi bismo, unutar Srbije, želeli da budemo lideri“.

 

 

Istakao je da je tokom ove administracije otvoreno više od 1500 novih radnih mesta, navodeći relevantne podatke o investitorima, od kojih je 38 otvorilo nove pogone ili razvijalo sadašnje, pružajući radna mesta za 5 do čak 800 zaposlenih. U budućnosti se, kako je rekao, očekuje daljnjih 1300 novih radnih mesta.

 

"Imamo veoma dobru saradnju sa republičkom vladom i moram da najavim početak, odnosno nastavak izgradnje obilaznice i mosta preko Begeja. Zajedno sa "Putevima Srbije" radujemo se značajnoj rekonstrukciji puta Zrenjanin - Novi Sad, do raskrsnice Žabalj, što je investicija veća od 5 miliona evra. Naravno da smo u intenzivnim razgovorima sa Vladom Srbije, kako su pomenuli premijer i gđa. Potpredsednik vlade i ministar za infrastrukturu, četiri trake na putu ka Beogradu, što bi značilo ogromne promene za Zrenjanin ".

 

 

Osvrćući se na radove u samom centru grada, Janjić je ponovio da to nije samo uređenje, već da je najvažniji deo rađen pod zemljom.

 

"Rešili smo dugotrajni problem crpne kanalizacione stanice u samom centru i prirodno su uključeni površinski radovi", naglasio je on.

 

Gradonačelnik je ponovio da bi voleo da Zrenjanin bude univerzitetski grad sa najmanje pet hiljada studenata.

 

"U Zrenjaninu je sada hiljadu šest stotina studenata i nismo zadovoljni. Naravno, nećemo se porediti sa Novim Sadom, a njegovih 30 hiljada studenata, ali pet hiljada studenata trebalo bi da budu naša meta, tako da naša deca mogu da studiraju i ostanu ovde. To je jedan od naših suštinskih pravaca u pogledu obrazovanja ", zaključio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.