Градоначелник Јањић, годину дана касније: радили смо, радимо и планирамо

Данас, годину дана након што је постављен на место градоначелника града Зрењанина, Чедомир Јањић одржао је конференцију за новинаре на којој је говорио о раду и активностима локалне самоуправе коју је водио у том периоду. Сала је била пуна, а пре изјаве градоначелника приказан је 15-минутни филм који представља све најважније активности Чедомира Јањића и његових сарадника од јуна 2014. године.

 

 

Инфраструктурни радови у граду и насељима свакако су врхунац колико и инвестиционе активности с циљем повећања стопе запослености и признате међународним наградама. Такође, не мање важно је и неколико посета страних амбасадора најразвијенијих земаља света и министара Владе Републике Србије, што је резултирало значајним споразумима и пројектима. Важна улагања у пољопривреду и сточарство, побољшање примарне здравствене заштите, образовања и радних услова у школама, организовање признатих културних, спортских и туристичких манифестација. Кључни проблем пијаће воде у Зрењанину је коначно решен.

 

У разговору за медије Јањић је рекао да је уобичајено давати једногодишњи извештај, а како је на филму приказано много је урађено у Зрењанину, много се ради и још увек треба урадити.

 

"Пре свега, наш циљ је да обновимо дотрајалу инфраструктуру, не само у центру и граду, већ и у селима. Трудимо се да овај град учинимо добрим и лепим местом за живот. Боримо се против незапослености и активно промовишемо Зрењанин и све наше предности, наше индустријске зоне и Слободну зону, све што можемо понудити потенцијалним инвеститорима да одаберу ово место пружајући нова радна места за наше грађане ", рекао је Јањић додавши да није лако доћи до инвеститора, јер конкурентност се не односи само на друге градове Србије, већ и на друге државе.

 

„Држава је активна у привлачењу директних страних инвестиција и ми бисмо, унутар Србије, желели да будемо лидери“.

 

 

Истакао је да је током ове администрације отворено више од 1500 нових радних места, наводећи релевантне податке о инвеститорима, од којих је 38 отворило нове погоне или развијало садашње, пружајући радна места за 5 до чак 800 запослених. У будућности се, како је рекао, очекује даљњих 1300 нових радних места.

 

"Имамо веома добру сарадњу са републичком владом и морам да најавим почетак, односно наставак изградње обилазнице и моста преко Бегеја. Заједно са "Путевима Србије" радујемо се значајној реконструкцији пута Зрењанин - Нови Сад, до раскрснице Жабаљ, што је инвестиција већа од 5 милиона евра. Наравно да смо у интензивним разговорима са Владом Србије, како су поменули премијер и гђа. Потпредседник владе и министар за инфраструктуру, четири траке на путу ка Београду, што би значило огромне промене за Зрењанин ".

 

 

Осврћући се на радове у самом центру града, Јањић је поновио да то није само уређење, већ да је најважнији део рађен под земљом.

 

"Решили смо дуготрајни проблем црпне канализационе станице у самом центру и природно су укључени површински радови", нагласио је он.

 

Градоначелник је поновио да би волео да Зрењанин буде универзитетски град са најмање пет хиљада студената.

 

"У Зрењанину је сада хиљаду шест стотина студената и нисмо задовољни. Наравно, нећемо се поредити са Новим Садом, а његових 30 хиљада студената, али пет хиљада студената требало би да буду наша мета, тако да наша деца могу да студирају и остану овде. То је један од наших суштинских праваца у погледу образовања ", закључио је градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић.