Prijem za infektologa dr Srđana Stevanovića, dobitnika Zlatne medalje povodom Dana državnosti Republike Srbije

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura primio je danas dr Srđana Stevanovića, specijalistu infektologije Opšte bolnice “Đorđe Joanović” u Zrenjaninu, dobitnika Zlatne medalje povodom Dana državnosti Republike Srbije za zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti Kovid 19. Prijemu je prisustvovao i direktor Opšte bolnice, dr Igor Kitaresku.
 
 
 
Dr Stevanoviću ukazana je čast kada je u predsedništvu Republike Srbije primio priznanje na Dan državnosti, čime je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posredno zahvalio i svim zrenjaninskim lekarima koji se su protekle godine nalazili u prvim redovima borbe protiv pandemije. Na to je danas ukazao i gradonačelnik Zrenjanina, rečima da je priznanje potvrda rada dr Stevanovića, ali i sveukupnog angažovanja Opšte bolnice i čitavog zdravstvenog sistema u našem gradu.
“Znamo da je protekla godina bila veoma teška, posebno u odeljenju u kom rade dr Stevanović i njegove kolege, gde su kapaciteti bili prepunjeni, sa danima prekovremenog rada, kada su brojke pokazivale više stotina zaraženih. Ipak, njihovo angažovanje i kvalitet rada uvek su dolazili do izražaja i borili su se za svakog pacijenta, i u periodu manjeg i većeg broja zaraženih”, rekao je Simo Salapura i naveo da će prethodna godina ostati zabeležena u lekarskoj struci kao najteža.
 
 
 
“Svesni smo činjenice da lokalna samouprava ne može na pravi način da se oduži zdravstvenim radnicima, pokušali smo to da uradimo dodelom Nagrade grada Zrenjanina zdravstvenim ustanovama, svima koji su se borili protiv pandemije, a koristim i ovu priliku da im se još jednom javno zahvalim. Ujedno i apelujem na sve sugrađane da se pridržavaju propisanih mera u cilju sprečavanja širenja zaraze”, istakao je gradonačelnik.
 
Dr Srđan Stevanović deset godina zaposlen je na infektivnom odeljenju zrenjaninske Opšte bolnice. Nakon završenog Medicinskog fakulteta, radio je u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Zrenjanin, a po obavljenoj specijalizaciji infektologije prelazi u Opštu bolnicu “Đorđe Joanović”. Priznanje, kaže, nije očekivao i ono za njega predstavlja izuzetnu čast. Protekli period bio je veoma težak u radu i on se nada da se više neće ponoviti.   
“Ovo je prvi put da smo se svi sreli s jednom težom i masovnom epidemijom, bilo je ranije epidemija drugih zaraznih bolesti, ali sa manje obolelih i kraćeg trajanja, tako da u mojoj karijeri ovo predstavlja potpuno novo iskustvo. Sada mogu da kažem da je najgore prošlo, ali da borba još uvek traje i da i dalje ima dosta pacijenata koji zahtevaju lekarsku negu. Generalno, protiv virusa i konkretno koronavirusa, ne postoji specifična terapija, ima manje ili više uspešnih pokušaja, tako da se vakcinacija nameće kao najbolja zaštita. Savetovao bih svim sugrađanima da se vakcinišu, kao što smo to učinili i nas trojica”, naveo je dr Stevanović, misleći pritom na gradonačelnika i na direktora Opšte bolnice, dr Kitareskua.  
 
 
 
Govoreći o trenutnoj situaciji u toj zdravstvenoj ustanovi, dr Igor Kitaresku naveo je da je od infekcije koronavirusom na bolničkom lečenju oko 30 pacijenata, i da su zadržani kapaciteti od 150 kreveta namenjeni smeštaju kovid-bolesnika.
“Od pacijenata koji su pozitivni na koronavirus, pet ih je na respiratoru. Nismo smanjivali kapacitete, s obzirom da smo trenutno jedina bolnica u regionu koja je ostala u kovid sistemu. Zbog preventivnih razloga i postojećeg “pika” u celoj Srbiji, mi imamo 120 slobodnih postelja za kovid pacijente. Dnevno obavimo i između 60 i 70 pregleda, u kontinuitetu 24 časa radi i ambulanta za obolele od koronavirusa, rade se i kontrolni pregledi za one koji su preležali i uspešno se oporavljaju od kovida, ali i za pacijente od drugih infektivnih bolesti, kojih takođe ima”, naveo je dr Kitaresku i dodao da bolnica ni u jednom trenutku nije imala problema s opremom, a da je sada i znatno bolja situacija što se tiče medicinskog kadra. 
 
 
 
“Vakcinisani su svi naši zaposleni koji su to želeli i koji rade u kovid sistemu, čime smo dobili na imunitetu tih ljudi, a druge strane, mogli smo da se organizujemo da u takvim uslovima rade mlađi lekari i drugi koji ne spadaju u rizične grupe što se tiče oboljevanja. Trenutno je veoma mali broj zdravstvenih radnika oboleo i svi su van životne opasnosti, a samo jedan je hospitalizovan”, izneo je podatke dr Igor Kitaresku.   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5904/Doktor_Stevanovic_0.jpg