Пријем за инфектолога др Срђана Стевановића, добитника Златне медаље поводом Дана државности Републике Србије

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура примио је данас др Срђана Стевановића, специјалисту инфектологије Опште болнице “Ђорђе Јоановић” у Зрењанину, добитника Златне медаље поводом Дана државности Републике Србије за заслуге и допринос у спровођењу активности на спречавању ширења заразне болести Ковид 19. Пријему је присуствовао и директор Опште болнице, др Игор Китареску.
 
 
 
Др Стевановићу указана је част када је у председништву Републике Србије примио признање на Дан државности, чиме је председник Србије Александар Вучић посредно захвалио и свим зрењанинским лекарима који се су протекле године налазили у првим редовима борбе против пандемије. На то је данас указао и градоначелник Зрењанина, речима да је признање потврда рада др Стевановића, али и свеукупног ангажовања Опште болнице и читавог здравственог система у нашем граду.
“Знамо да је протекла година била веома тешка, посебно у одељењу у ком раде др Стевановић и његове колеге, где су капацитети били препуњени, са данима прековременог рада, када су бројке показивале више стотина заражених. Ипак, њихово ангажовање и квалитет рада увек су долазили до изражаја и борили су се за сваког пацијента, и у периоду мањег и већег броја заражених”, рекао је Симо Салапура и навео да ће претходна година остати забележена у лекарској струци као најтежа.
 
 
 
“Свесни смо чињенице да локална самоуправа не може на прави начин да се одужи здравственим радницима, покушали смо то да урадимо доделом Награде града Зрењанина здравственим установама, свима који су се борили против пандемије, а користим и ову прилику да им се још једном јавно захвалим. Уједно и апелујем на све суграђане да се придржавају прописаних мера у циљу спречавања ширења заразе”, истакао је градоначелник.
 
Др Срђан Стевановић десет година запослен је на инфективном одељењу зрењанинске Опште болнице. Након завршеног Медицинског факултета, радио је у Служби хитне медицинске помоћи Дома здравља Зрењанин, а по обављеној специјализацији инфектологије прелази у Општу болницу “Ђорђе Јоановић”. Признање, каже, није очекивао и оно за њега представља изузетну част. Протекли период био је веома тежак у раду и он се нада да се више неће поновити.   
“Ово је први пут да смо се сви срели с једном тежом и масовном епидемијом, било је раније епидемија других заразних болести, али са мање оболелих и краћег трајања, тако да у мојој каријери ово представља потпуно ново искуство. Сада могу да кажем да је најгоре прошло, али да борба још увек траје и да и даље има доста пацијената који захтевају лекарску негу. Генерално, против вируса и конкретно коронавируса, не постоји специфична терапија, има мање или више успешних покушаја, тако да се вакцинација намеће као најбоља заштита. Саветовао бих свим суграђанима да се вакцинишу, као што смо то учинили и нас тројица”, навео је др Стевановић, мислећи притом на градоначелника и на директора Опште болнице, др Китарескуа.  
 
 
 
Говорећи о тренутној ситуацији у тој здравственој установи, др Игор Китареску навео је да је од инфекције коронавирусом на болничком лечењу око 30 пацијената, и да су задржани капацитети од 150 кревета намењени смештају ковид-болесника.
“Од пацијената који су позитивни на коронавирус, пет их је на респиратору. Нисмо смањивали капацитете, с обзиром да смо тренутно једина болница у региону која је остала у ковид систему. Због превентивних разлога и постојећег “пика” у целој Србији, ми имамо 120 слободних постеља за ковид пацијенте. Дневно обавимо и између 60 и 70 прегледа, у континуитету 24 часа ради и амбуланта за оболеле од коронавируса, раде се и контролни прегледи за оне који су прележали и успешно се опорављају од ковида, али и за пацијенте од других инфективних болести, којих такође има”, навео је др Китареску и додао да болница ни у једном тренутку није имала проблема с опремом, а да је сада и знатно боља ситуација што се тиче медицинског кадра. 
 
 
 
“Вакцинисани су сви наши запослени који су то желели и који раде у ковид систему, чиме смо добили на имунитету тих људи, а друге стране, могли смо да се организујемо да у таквим условима раде млађи лекари и други који не спадају у ризичне групе што се тиче обољевања. Тренутно је веома мали број здравствених радника оболео и сви су ван животне опасности, а само један је хоспитализован”, изнео је податке др Игор Китареску.   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5904/Doktor_Stevanovic_0.jpg