Prijem za predstavnike Ruskog doma i Zrenjaninske gimnazije - saradnja u više oblasti i podrška Grada Zrenjanina obrazovnim projektima

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, primio je danas predstavnike Ruskog centra za nauku i kulturu (“Ruski dom”), Ruske humanitarne misije u Beogradu i Zrenjaninske gimnazije, a teme sastanka i razgovora bile su upoznavanje s aktivnostima tih institucija Ruske Federacije u Srbiji, podrška Grada Zrenjanina programima i projektima koje Ruski dom realizuje u saradnji sa Zrenjaninskom gimnazijom, kao i podrška našim učenicima koji žele da visokoškolsko obrazovanje stiču u Rusiji. 
 
U delegaciji Ruskog doma bile su Olga Golubeva, načelnica odeljenja za obrazovanje i Olesja Babenko, zadužena za ruski jezik i obrazovne programe, dok je u ime Ruske humanitarne misije sastanku prisustvovao Branimir Nešić. Ispred Zrenjaninske gimnazije, prisustvovali su direktor Milan Radaković i profesorka ruskog jezika Irina Ubović, a u ime Grada Zrenjanina još i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić.   
 
 
 
Gradonačelnik Simo Salapura je istakao da Grad Zrenjanin neguje istorijske i kulturne veze s ruskim narodom i ruskom državom, koje se danas manifestuju kroz privrednu i obrazovnu saradnju, učešće u programima stipendiranja naših studenata u Ruskoj Federaciji, nastupima naših srednjoškolaca na takmičenjima u toj zemlji i studentskim razmenama u okviru fakultetskih programa.
- Najmanje dva puta godišnje u posete nam dolaze predstavnici ambasade Ruske Federacije, da zajedno obeležimo značajne istorijske datume, ali imamo u Zrenjaninu i značajne privredne subjekte iz Rusije, prisutne duže od deset godina - kompanije NIS, GASPROM, “Borec”. Plod saradnje s ruskim prijateljima je i otvaranje studijskog programa na našem tehničkom fakultetu - inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa, a možemo pomenuti i bratske odnose s gradovima Uhta i Noginsk - naveo je gradonačelnik neke od važnijih segmenata međusobne saradnje.  
 
 

Dodao je da sve to nekako povezuje Zrenjaninska gimnazija, u kojoj 250 učenika uči ruski jezik, što je procentualno najviše u nekoj školi u Srbiji.
- Tema današnjeg sastanka ticala se i mogućnosti i načina podrške budućim zrenjaninskim studentima koji, eventualno, dobiju stipendiju Ruske vlade i države. Naravno, sa željom da se obrazuju u Rusiji, a zatim da se vrate u naš grad i našu zemlju - istakao je Salapura. 
 
Ustanova kulture “Ruski dom” već gotovo čitav vek predstavlja duhovni i kulturni centar Rusije i ruskog naroda u Srbiji. Jedan od njihovih aktuelnih projekata tiče se i konkursa za dobijanje stipendija za besplatne studije u Rusiji, koji svake godine realizuje u saradnji sa Ministarstvom visokog obrazovanja i nauke RF. 
 
 
 
Načelnica odeljenja za obrazovanje Ruskog doma Olga Golubeva zahvalila se gradonačelniku Zrenjanina na prijemu i istakla da Vlada Ruske Federacije godišnje stipendira oko 15 hiljada stranih studenata, da ih je protekle školske godine iz Srbije bilo 122 i da interesovanje za tu vrstu podrške, kao i broj raspoloživih kvota za našu zemlju, raste iz godine u godinu. Dodala je da su danas razgovarali o mogućnostima takvog obrazovanja u Rusiji i za studente iz Zrenjanina. 
- Nadamo se nastavku naše saradnje i da će što više mladih iz Srbije biti studenti ruskih fakulteta. Da bi to i postali, moraju se prijaviti i ispuniti određene kriterijume, a prvu lestvicu u izboru vrši upravo Ruski dom u Beogradu. Posebno napominjem da se za studiranje u Rusiji ne zahteva bezuslovno znanje ruskog jezika, jer se za one koji dolaze bez tog znanja organizuje učenje tokom prve godine. Takođe, ne postoji ni ograničenje u izboru fakulteta i zanimanja - istakla je Golubeva.
 
Nakon sastanka u Gradskoj kući, delegacija Ruskog doma i Ruske humanitarne misije posetila je i Zrenjaninsku gimnaziju.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5894/Ruska_delegacija_0.jpg