Пријем за представнике Руског дома и Зрењанинске гимназије - сарадња у више области и подршка Града Зрењанина образовним пројектима

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, примио је данас представнике Руског центра за науку и културу (“Руски дом”), Руске хуманитарне мисије у Београду и Зрењанинске гимназије, а теме састанка и разговора биле су упознавање с активностима тих институција Руске Федерације у Србији, подршка Града Зрењанина програмима и пројектима које Руски дом реализује у сарадњи са Зрењанинском гимназијом, као и подршка нашим ученицима који желе да високошколско образовање стичу у Русији. 
 
У делегацији Руског дома биле су Олга Голубева, начелница одељења за образовање и Олесја Бабенко, задужена за руски језик и образовне програме, док је у име Руске хуманитарне мисије састанку присуствовао Бранимир Нешић. Испред Зрењанинске гимназије, присуствовали су директор Милан Радаковић и професорка руског језика Ирина Убовић, а у име Града Зрењанина још и заменик градоначелника Саша Сантовац, члан Градског већа Славиша Влачић и начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић.   
 
 
 
Градоначелник Симо Салапура је истакао да Град Зрењанин негује историјске и културне везе с руским народом и руском државом, које се данас манифестују кроз привредну и образовну сарадњу, учешће у програмима стипендирања наших студената у Руској Федерацији, наступима наших средњошколаца на такмичењима у тој земљи и студентским разменама у оквиру факултетских програма.
- Најмање два пута годишње у посете нам долазе представници амбасаде Руске Федерације, да заједно обележимо значајне историјске датуме, али имамо у Зрењанину и значајне привредне субјекте из Русије, присутне дуже од десет година - компаније НИС, ГАСПРОМ, “Борец”. Плод сарадње с руским пријатељима је и отварање студијског програма на нашем техничком факултету - инжењерство у експлоатацији нафте и гаса, а можемо поменути и братске односе с градовима Ухта и Ногинск - навео је градоначелник неке од важнијих сегмената међусобне сарадње.  
 
 

Додао је да све то некако повезује Зрењанинска гимназија, у којој 250 ученика учи руски језик, што је процентуално највише у некој школи у Србији.
- Тема данашњег састанка тицала се и могућности и начина подршке будућим зрењанинским студентима који, евентуално, добију стипендију Руске владе и државе. Наравно, са жељом да се образују у Русији, а затим да се врате у наш град и нашу земљу - истакао је Салапура. 
 
Установа културе “Руски дом” већ готово читав век представља духовни и културни центар Русије и руског народа у Србији. Један од њихових актуелних пројеката тиче се и конкурса за добијање стипендија за бесплатне студије у Русији, који сваке године реализује у сарадњи са Министарством високог образовања и науке РФ. 
 
 
 
Начелница одељења за образовање Руског дома Олга Голубева захвалила се градоначелнику Зрењанина на пријему и истакла да Влада Руске Федерације годишње стипендира око 15 хиљада страних студената, да их је протекле школске године из Србије било 122 и да интересовање за ту врсту подршке, као и број расположивих квота за нашу земљу, расте из године у годину. Додала је да су данас разговарали о могућностима таквог образовања у Русији и за студенте из Зрењанина. 
- Надамо се наставку наше сарадње и да ће што више младих из Србије бити студенти руских факултета. Да би то и постали, морају се пријавити и испунити одређене критеријуме, а прву лествицу у избору врши управо Руски дом у Београду. Посебно напомињем да се за студирање у Русији не захтева безусловно знање руског језика, јер се за оне који долазе без тог знања организује учење током прве године. Такође, не постоји ни ограничење у избору факултета и занимања - истакла је Голубева.
 
Након састанка у Градској кући, делегација Руског дома и Руске хуманитарне мисије посетила је и Зрењанинску гимназију.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5894/Ruska_delegacija_0.jpg