Akcija "Posadi svoj hlad" - sutra na Trgu slobode podela besplatnih sadnica belog jasena građanima Zrenjanina

Zahvaljujući inicijativi NVO “Zeleni razvojni centar”, koja je pokrenuta na društvenim mrežama i odzivu velikog broja građana, grad Zrenjanin se pridružio akciji “Posadi svoj hlad”. Tim povodom će biti organizovana javna podela sadnica, sutra (9. aprila 2021. godine), na Trgu slobode, u 12 časova, uz obavezno poštovanje propisanih epidemioloških mera. Akcija se u isto vreme organizuje u celoj Srbiji, a sadnice su obezbeđene uz pomoć društveno odgovornih kompanija, koje žele da ozelene mesta u kojima živimo i kojima je bitno zdravlje građana.
 
Projekat “Posadi svoj hlad” je usaglašen sa ciljevima definisanim u pretpristupnom EU poglavlju 27, kao i u skladu sa ciljevima svetske akcije “Trillion Trees” Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, u kojoj je NVO partner za održiva ekološka rešenja u Republici Srbiji. Ovaj projekat je takođe usaglašen sa evropskim Zelenim planom (European New Deal) u kome je čist vazduh u urbanim sredinama jedan od stubova cirkularne ekonomije i podržan je od brojnih institucija.
 
 
Ovo nije samo ekološka akcija, usmerena ka borbi protiv klimatskih promena, već je i akcija koja ima zdravstvenu funkciju jer je svako drvo jedinstveni zeleni respirator. U akciji se dele dvogodišnje sadnice belog jasena, uz uputstvo za sadnju, koje su namenjene isključivo zainteresovanim građanima. Poruka organizatora je “Zato posadite svoj hlad i obezbedite čist vazduh vama i vašoj porodici”. Broj sadnica je ograničen na 100, jedna osoba može da dobije najviše jednu sadnicu.
 
Svaka sadnica sadrži logo sponzora, kao i QR kod preko kog njen vlasnik može da se registruje i prati uputstva za njen dalji razvoj. Druga strana vezice je ostavljena za ime vlasnika i datum sadnje. 
 
 
Predložena lokacija za sadnju, za građane koji nemaju gde da posade svoju sadnicu je: katastarska parcela broj 9539 (drvored na putu koji iz Ulice 6. maja vodi do izletišta “Motel” u naselju Šumice).
 
Nakon podele sadnica u prolećnoj akciji, plan NVO “Zeleni razvojni centar” je da u narednim godinama izvrši podelu 300.000 sadnica građanima i na taj način stvori zdravija mesta za život svih nas, jer ne sade drveće u šumama, već u gradovima, zato što tamo i živimo.
 
O detaljima akcije možete se informisati na sledećem linku: 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5961/Drvece_Bagljas_0.jpg