Danas je Praznik Uspenja Presvete Bogorodice - obeležena slava grada Zrenjanina i njegovog najstarijeg hrama

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao “Velika Gospojina”, obeležava se danas i kao slava grada Zrenjanina i njegovog najstarijeg pravoslavnog hrama, podignutog 1746. godine. Tim povodom održana je svečana liturgija u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, kroz centralne gradske ulice prošla je svečana litija, na Trgu slobode čitano je Sveto Jevanđelje, a nakon litije upriličeno je i rezanje slavskog kolača, u porti hrama u Svetosavskoj ulici.   
 
 
 
 
Tradicija, obnovljena 2013. godine, nastavljena je i ove godine, pa su u litiji kroz centralne gradske ulice, uz crkvene velikodostojnike zrenjaninskih hramova Srpske pravoslavne crkve - Eparhije banatske, učestvovali čelnici Grada Zrenjanina, odbornici Skupštine grada, gradski većnici, predstavnici javnih gradskih preduzeća i ustanova, zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, Policijske uprave Zrenjanin, Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin, Organizacije Crvenog krsta, sportskih klubova, kulturno-umetničkih društava, kao i više stotina građanki i građana Zrenjanina. 
 
 
 
 
Ispred Grada Zrenjanina, u litiji su bili gradonačelnik Simo Salapura, njegov zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, pomoćnici gradonačelnika Snežana Vučurević i Rajko Kapelan, gradski većnici Dragan Ćapin, Marinel Mendrea, Slaviša Vlačić, Saša Kandić i Vojislav Arsenov, zamenik predsednika Skupštine grada Oliver Mitrović, načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov i vršilac dužnosti zamenika načelnika Gradske uprave Aleksandra Odavić Mak
 
Ikonu Uspenja Presvete Bogorodice kroz grad su pronela deca obučena u narodne nošnje, članovi KUD “Pionir” iz Zrenjanina, Mihajlo Oprin, Jelena Jankov i Nevena Petrović. Nakon čitanja Svetog Jevanđelja, ispred Gradske kuće, litija je, u povratku sa Trga slobode, prošla Gimnazijskom, Ulicom Svetozara Markovića i ponovo Svetosavskom, do hrama, gde je svečanost nastavljena rezanjem slavkog kolača i predajom kumstva slave. Ove godine, čast da budu kumovi slave pripala je supružnicima Milosavu i Sonji Trajkoski.  
 
 
 
 
Bogorodica je viševekovna zaštitnica grada, ali i dva njegova najstarija hrama, a motiv Uspenja Presvete Bogorodice predstavljen je i na grbu grada Zrenjanina. Hram Uspenja Presvete Bogorodice posvećen je uspomeni na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo “i predala svoj duh u ruke Spasitelja”, a slavi je i hram Vavedenja Presvete Bogorodice, podignut 1777. godine u Ulici cara Dušana, u najstarijem delu Zrenjanina, naselju Gradnulica. Obeležava se svake godine 28. avgusta.
 
 
 
 
 
Ikona Uspenja Presvete Bogorodice, koja svake godine, na današnji dan, izlazi na zrenjaninske ulice, poklon je gradu od strane episkopa banatskog Nikanora, i od januara 2013. godine čuva se u kabinetu gradonačelnika. Kao gradska slava, Praznik Uspenja Presvete Bogorodice počeo je da se obeležava u periodu između dva svetska rata, kroz liturgije i litije koje su okupljale velik broj građana. Nakon Drugog svetskog rata, slava je prestala da se obeležava na dotadašnji način, a tradicija je obnovljena na današnji dan, pre tačno deset godina. Tada su građani Zrenjanina po prvi put mogli da učestvuju u svečanoj litiji, i na taj način doprinesu obeležavanju slave grada. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7146/Litija_slava_grada_2023_0.jpg