Данас је Празник Успења Пресвете Богородице - обележена слава града Зрењанина и његовог најстаријег храма

Празник Успења Пресвете Богородице, у народу познат као “Велика Госпојина”, обележава се данас и као слава града Зрењанина и његовог најстаријег православног храма, подигнутог 1746. године. Тим поводом одржана је свечана литургија у храму Успења Пресвете Богородице, кроз централне градске улице прошла је свечана литија, на Тргу слободе читано је Свето Јеванђеље, а након литије уприличено је и резање славског колача, у порти храма у Светосавској улици.   
 
 
 
 
Традиција, обновљена 2013. године, настављена је и ове године, па су у литији кроз централне градске улице, уз црквене великодостојнике зрењанинских храмова Српске православне цркве - Епархије банатске, учествовали челници Града Зрењанина, одборници Скупштине града, градски већници, представници јавних градских предузећа и установа, зрењанинског гарнизона Војске Србије, Полицијске управе Зрењанин, Ватрогасно-спасилачког батаљона Зрењанин, Организације Црвеног крста, спортских клубова, културно-уметничких друштава, као и више стотина грађанки и грађана Зрењанина. 
 
 
 
 
Испред Града Зрењанина, у литији су били градоначелник Симо Салапура, његов заменик Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић, помоћници градоначелника Снежана Вучуревић и Рајко Капелан, градски већници Драган Ћапин, Маринел Мендреа, Славиша Влачић, Саша Кандић и Војислав Арсенов, заменик председника Скупштине града Оливер Митровић, начелник Градске управе Ненад Домјесков и вршилац дужности заменика начелника Градске управе Александра Одавић Мак
 
Икону Успења Пресвете Богородице кроз град су пронела деца обучена у народне ношње, чланови КУД “Пионир” из Зрењанина, Михајло Оприн, Јелена Јанков и Невена Петровић. Након читања Светог Јеванђеља, испред Градске куће, литија је, у повратку са Трга слободе, прошла Гимназијском, Улицом Светозара Марковића и поново Светосавском, до храма, где је свечаност настављена резањем славког колача и предајом кумства славе. Ове године, част да буду кумови славе припала је супружницима Милосаву и Соњи Трајкоски.  
 
 
 
 
Богородица је вишевековна заштитница града, али и два његова најстарија храма, а мотив Успења Пресвете Богородице представљен је и на грбу града Зрењанина. Храм Успења Пресвете Богородице посвећен је успомени на смрт Богородице и, према јеванђелском предању, дану када се она узнела на небо “и предала свој дух у руке Спаситеља”, а слави је и храм Ваведења Пресвете Богородице, подигнут 1777. године у Улици цара Душана, у најстаријем делу Зрењанина, насељу Граднулица. Обележава се сваке године 28. августа.
 
 
 
 
 
Икона Успења Пресвете Богородице, која сваке године, на данашњи дан, излази на зрењанинске улице, поклон је граду од стране епископа банатског Никанора, и од јануара 2013. године чува се у кабинету градоначелника. Као градска слава, Празник Успења Пресвете Богородице почео је да се обележава у периоду између два светска рата, кроз литургије и литије које су окупљале велик број грађана. Након Другог светског рата, слава је престала да се обележава на дотадашњи начин, а традиција је обновљена на данашњи дан, пре тачно десет година. Тада су грађани Зрењанина по први пут могли да учествују у свечаној литији, и на тај начин допринесу обележавању славе града. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7146/Litija_slava_grada_2023_0.jpg