Sedmi Zrenjaninski polumaraton biće održan u nedelju - trči se poznatom trasom, od trka za najmlađe do staze od 21,1 km, uz zanimljive prateće programe

Sedmi Zrenjaninski polumaraton biće održan u nedelju, 1. oktobra, a kao i do sada učesnici će moći da se oprobaju na nekoj od poznatih staza - od dečje trke do glavne trke, na trasi dugoj 21 kilometar. To su danas saopštili organizatori, na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući. Obratili su se Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina, Miroslav Molnar i Dušan Guteša, predstavnici organizatora SU “Zrenjaninski polumaraton” i Kristina Bačić, predsednica Saveza za školski sport grada Zrenjanina. 
 
 
 
Discipline 7. Zrenjaninskog polumaratona su polumaratonska trka (21,1 km), štafetna trka 3h7 km, trka zadovoljstva (7 km) i kao novina, nordijsko hodanje (7 km). Start ovih trka je u 11 časova. Za građane je važna informacija da se ulice na trasi polumaratona zatvaraju u 10 časova za saobraćaj i biće zatvorene najkasnije do 14 časova, odnosno do prolaska poslednjih učesnika trke. 
 
Start i cilj sertifikovane staze je ispred Gradske kuće, trči se kroz centralne gradske ulice, preko Malog i “Žutog” mosta, Ulicom Đure Jakšića prema naselju “Ruža Šulman”, Pančevačkom ulicom kroz naselje “4. jul”, s povratkom kroz ulice Dr Laze Kostića, Koče Kolarova i Vojvode Bojovića. Jedan ovakav krug dužine je 7 kilometara, te se polumaraton trči tri kruga.
 
 
Dečje trke počinju u 9 časova, trči se kroz Ulicu kralja Aleksandra Karađorđevića. Po rečima Kristine Bačić, prvo će trčati predškolci, a zatim učenici 1-2. razreda, 3-4, 5-6 i 7-8. razreda, posebno dečaci i devojčice.
“Svako dete će dobiti učesničku medalju, majicu, poklončiće, a za prva tri mesta obezbeđene su posebne medalje i diplome. Učešće u ovim trkama je besplatno i ja bih pozvala svu decu da dođu i učestvuju. Što se tiče srednjoškolaca, oni mogu nastupiti na trci zadovoljstva ili polumaratonu po nižim cenama prijave”, rekla je Bačić. 
 
 
 
Pozdravljajući prisutne u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, Vukosava Đapić Atanacković je pozvala naše sugrađane da uzmu učešće u ovoj sportskoj manifestaciji, a one koji ne trče da dođu da podrže učesnike duž staze i da navijaju.
 
Miroslav Molnar je rekao da je do sada za trke prijavljeno 880 takmičara, uključujući i neke iz inostranstva. 
“Zahvaljujem se na pomoći i podršci Gradu Zrenjaninu, javnim službama, sportskim asocijacijama - Sportskom savezu grada, Savezu za školski sport, Savezu pedagoga fizičke kulture, generalnom sponzoru “Gomeksu”. Sve je mnogo lakše kada imate partnere u svemu tome i velika je razlika između prvog i sedmog polumaratona. Imamo četiri prijavljena trkača iz Kenije, Rusije, Amerike, dva iz Hrvatske, dva iz Bosne i Hercegovine, po jednog iz Australije, Argentine, Islanda, kao i naše istaknute trkače, poput Đura Borbelja, prvaka Srbije u trčanju na duge staze. Prijave su juče zatvorene, ali i dalje trkači mogu da se prijave slanjem podataka na mejl adresu zrenjaninskipolumaraton@gmail.com”, kazao je Molnar. 
 
Zahvalio se i gradskim osnovnim školama koje od samog početka podržavaju Zrenjaninski polumaraton i čiji učenici i nastavnici doprinose njegovoj organizaciji - “Žarko Zrenjanin”, “Vuk Karadžić”, “Petar Petrović Njegoš”, “2. oktobar”, “Đura Jakšić” i “Dositej Obradović”. 
 
 
Posebno će ove godine biti zanimljivi prateći programi. Polumaratonsku trku najaviće orkestar Vojske Srbije, a slično kao prilikom “Dana pešačenja” prošle subote, pripadnici Policijske uprave Zrenjanin će na Trgu slobode predstaviti projekat “Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” i družiti se s najmlađim sugrađanima. 
 
Program će, u svom stilu, voditi Igor Blažević - Prljavi inspektor Blaža, na svakoj okretnoj stanici trke biće postavljeni muzički stejdževi, a po završetku glavne trke, oko 13 časova, koncert na Trgu slobode održaće muzička grupa “So Sabi”.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7190/7_Zr_polumaraton_0.jpg