Седми Зрењанински полумаратон биће одржан у недељу - трчи се познатом трасом, од трка за најмлађе до стазе од 21,1 км, уз занимљиве пратеће програме

Седми Зрењанински полумаратон биће одржан у недељу, 1. октобра, а као и до сада учесници ће моћи да се опробају на некој од познатих стаза - од дечје трке до главне трке, на траси дугој 21 километар. То су данас саопштили организатори, на конференцији за новинаре одржаној у Градској кући. Обратили су се Вукосава Ђапић Атанацковић, генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина, Мирослав Молнар и Душан Гутеша, представници организатора СУ “Зрењанински полумаратон” и Кристина Бачић, председница Савеза за школски спорт града Зрењанина. 
 
 
 
Дисциплине 7. Зрењанинског полумаратона су полумаратонска трка (21,1 км), штафетна трка 3х7 км, трка задовољства (7 км) и као новина, нордијско ходање (7 км). Старт ових трка је у 11 часова. За грађане је важна информација да се улице на траси полумаратона затварају у 10 часова за саобраћај и биће затворене најкасније до 14 часова, односно до проласка последњих учесника трке. 
 
Старт и циљ сертификоване стазе је испред Градске куће, трчи се кроз централне градске улице, преко Малог и “Жутог” моста, Улицом Ђуре Јакшића према насељу “Ружа Шулман”, Панчевачком улицом кроз насеље “4. јул”, с повратком кроз улице Др Лазе Костића, Коче Коларова и Војводе Бојовића. Један овакав круг дужине је 7 километара, те се полумаратон трчи три круга.
 
 
Дечје трке почињу у 9 часова, трчи се кроз Улицу краља Александра Карађорђевића. По речима Кристине Бачић, прво ће трчати предшколци, а затим ученици 1-2. разреда, 3-4, 5-6 и 7-8. разреда, посебно дечаци и девојчице.
“Свако дете ће добити учесничку медаљу, мајицу, поклончиће, а за прва три места обезбеђене су посебне медаље и дипломе. Учешће у овим тркама је бесплатно и ја бих позвала сву децу да дођу и учествују. Што се тиче средњошколаца, они могу наступити на трци задовољства или полумаратону по нижим ценама пријаве”, рекла је Бачић. 
 
 
 
Поздрављајући присутне у име Града Зрењанина, градоначелника и у своје лично име, Вукосава Ђапић Атанацковић је позвала наше суграђане да узму учешће у овој спортској манифестацији, а оне који не трче да дођу да подрже учеснике дуж стазе и да навијају.
 
Мирослав Молнар је рекао да је до сада за трке пријављено 880 такмичара, укључујући и неке из иностранства. 
“Захваљујем се на помоћи и подршци Граду Зрењанину, јавним службама, спортским асоцијацијама - Спортском савезу града, Савезу за школски спорт, Савезу педагога физичке културе, генералном спонзору “Гомексу”. Све је много лакше када имате партнере у свему томе и велика је разлика између првог и седмог полумаратона. Имамо четири пријављена тркача из Кеније, Русије, Америке, два из Хрватске, два из Босне и Херцеговине, по једног из Аустралије, Аргентине, Исланда, као и наше истакнуте тркаче, попут Ђура Борбеља, првака Србије у трчању на дуге стазе. Пријаве су јуче затворене, али и даље тркачи могу да се пријаве слањем података на мејл адресу zrenjaninskipolumaraton@gmail.com”, казао је Молнар. 
 
Захвалио се и градским основним школама које од самог почетка подржавају Зрењанински полумаратон и чији ученици и наставници доприносе његовој организацији - “Жарко Зрењанин”, “Вук Караџић”, “Петар Петровић Његош”, “2. октобар”, “Ђура Јакшић” и “Доситеј Обрадовић”. 
 
 
Посебно ће ове године бити занимљиви пратећи програми. Полумаратонску трку најавиће оркестар Војске Србије, а слично као приликом “Дана пешачења” прошле суботе, припадници Полицијске управе Зрењанин ће на Тргу слободе представити пројекат “Заједно и безбедно кроз детињство” и дружити се с најмлађим суграђанима. 
 
Програм ће, у свом стилу, водити Игор Блажевић - Прљави инспектор Блажа, на свакој окретној станици трке биће постављени музички стејџеви, а по завршетку главне трке, око 13 часова, концерт на Тргу слободе одржаће музичка група “Со Саби”.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7190/7_Zr_polumaraton_0.jpg