Zrenjanin, kandidat za Nacionalnu prestonicu kulture Srbije 2025. godine, koristiće iskustva dve Evropske prestonice kulture

Zrenjanin će se, tokom jeseni, kandidovati za titulu Nacionalne prestonice kulture Srbije 2025. godine, a u toj kandidaturi pomoći će mu iskustva ovogodišnje Evropske prestonice kulture - grada Temišvara, koji je posetila delegacija Grada Zrenjanina.

 

 

Na inicijativu iz Zrenjanina, u Temišvaru je upriličen susret predstavnika tog grada, koji uspešno realizuju programe projetka Evropska prestonica kulture 2023 i predstavnika našeg grada, uključenih u proces kandidature za Nacionalnu prestonicu kulture Srbije. Rumunsku delegaciju predvodile su Ramona Lacko, koordinator Evropske prestonice kulture Temišvara i Aleksandra Rigler, direktorka Centra za projekte Temišvar, dok su Grad Zrenjanin predstavljali Snežana Vučurević, pomoćnik gradonačelnika, Vladimir Đurić, pomoćnik direktora Kulturnog centra Zrenjanina i Ana Budai, projekt menadžer Kancelarije za lokalno-ekonomski razvoj Gradske uprave.

 

 

Pozdravljajući domaćine i čestitajući im na tituli Evropske prestonice kulture, u ime Grada Zrenjanina, Gradonačelnika i u svoje ime, Snežana Vučurević podsetila je da su Zrenjanin i Temišvar pre tačno dvadeset godina potpisali sporazum o saradnji i postali, praktično, bratski gradovi, te da je ona do sada bila raznovrsna i uspešna, posebno zahvaljujući brojnim projektima prekogranične saradnje.

 


"Pre deset godina, gradonačelnici Temišvara, Pančeva i Zrenjanina potpisali su protokol o kulturnoj saradnji, kao rezultat projekta "Kulturne politike kao alati za regionalni i društveni razvoj". Danas smo stekli značajna iskustva u svetlu kandidature Temišvara za Evropsku prestonicu kulture, ali i predočili domaćinima želju za potpisivanjem novog protokola o saradnji, za naredni period. Podržali su nas u našim nastojanjima da postanemo prestonica kulture Srbije i ovaj sastanak u Temišvaru smatramo veoma korisnim nastavkom međusobne saradnje naša dva grada", istakla je Vučurević.

 

 

Sastanak je održan u Turističkom centru grada Temišvara, u starom gradskom jezgru, posebno uređenom i ulepšanom delu grada za programe u okviru Evropske prestonice kulture 2023. godine. Zanimljivo je da se brojni programi odvijaju upravo na Trgu ujedinjenja, gde se nalaze i velelepna Srpska saborna crkva, prestona crkva Eparhije temišvarske i najvažnije crkveno zdanje srpske zajednice u Rumuniji.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7162/Temisvar_sastanak_0.jpg