Зрењанин, кандидат за Националну престоницу културе Србије 2025. године, користиће искуства две Европске престонице културе

Зрењанин ће се, током јесени, кандидовати за титулу Националне престонице културе Србије 2025. године, а у тој кандидатури помоћи ће му искуства овогодишње Европске престонице културе - града Темишвара, који је посетила делегација Града Зрењанина.

 

 

На иницијативу из Зрењанина, у Темишвару је уприличен сусрет представника тог града, који успешно реализују програме пројетка Европска престоница културе 2023 и представника нашег града, укључених у процес кандидатуре за Националну престоницу културе Србије. Румунску делегацију предводиле су Рамона Лацко, координатор Европске престонице културе Темишвара и Александра Риглер, директорка Центра за пројекте Темишвар, док су Град Зрењанин представљали Снежана Вучуревић, помоћник градоначелника, Владимир Ђурић, помоћник директора Културног центра Зрењанина и Ана Будаи, пројект менаџер Канцеларије за локално-економски развој Градске управе.

 

 

Поздрављајући домаћине и честитајући им на титули Европске престонице културе, у име Града Зрењанина, Градоначелника и у своје име, Снежана Вучуревић подсетила је да су Зрењанин и Темишвар пре тачно двадесет година потписали споразум о сарадњи и постали, практично, братски градови, те да је она до сада била разноврсна и успешна, посебно захваљујући бројним пројектима прекограничне сарадње.

 


"Пре десет година, градоначелници Темишвара, Панчева и Зрењанина потписали су протокол о културној сарадњи, као резултат пројекта "Културне политике као алати за регионални и друштвени развој". Данас смо стекли значајна искуства у светлу кандидатуре Темишвара за Европску престоницу културе, али и предочили домаћинима жељу за потписивањем новог протокола о сарадњи, за наредни период. Подржали су нас у нашим настојањима да постанемо престоница културе Србије и овај састанак у Темишвару сматрамо веома корисним наставком међусобне сарадње наша два града", истакла је Вучуревић.

 

 

Састанак је одржан у Туристичком центру града Темишвара, у старом градском језгру, посебно уређеном и улепшаном делу града за програме у оквиру Европске престонице културе 2023. године. Занимљиво је да се бројни програми одвијају управо на Тргу уједињења, где се налазе и велелепна Српска саборна црква, престона црква Епархије темишварске и најважније црквено здање српске заједнице у Румунији.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7162/Temisvar_sastanak_0.jpg