Koridori Srbije: Počinju planirani istražni radovi na trasi autoputa Beograd – Zrenjanin - Novi Sad

Koridori Srbije uputili su obaveštenje o planiranim istražnim radovima na trasi autoputa Beograd – Zrenjanin - Novi Sad.

Kako je navedeno, u toku je priprema podloga za izradu projektno- tehničke dokumentacije, što obuhvata geodetske i geotehničke istražne radove.

Istražni radovi biće obavljani u katastarskim opštinama Orlovat, Farkaždin, Perlez, Stajićevo, Ečka, Lukino selo, Zrenjanin III, Zrenjanin I, Mužlja, Slovački Aradac i Srpski Aradac.

 


foto: Koridori Srbije


Iz Koridora Srbije podsetili su da se izgradnja autoputa Beograd Zrenjanin Novi Sad, realizuje se na osnovu okvirnog komercijalnog ugovora o projektovanju i izvođenju radova na Projektu Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, koji je zaključen 10. novembra prošle godine Vlade Republike Srbije - finansijera, Koridora Srbije d.o.o. – investitora i China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group, Ltd. of Shandong Hi-Speed Group Co. - izvođača radova.

Zaključkom Vlade iz januara 2021. godine projekat izgradnje autoputa Beograd - Zrenjanin - Novi Sad prepoznat je kao projekat izgradnje i rekonstrukcije javne linijske infrastrukture od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Radovi su započeti krajem prošle godine i kako je tada rečeno, ukupna dužina iznosiće 105,4 kilometra, od čega će poslednjih 5,5 kilometara biti brza saobraćajnica. Izgradnja obuhvata deonice od Beograda do Zrenjanina, dužine 67,66 kilometara, i od Zrenjanina do Novog Sada, dužine 37,74 kilometra, kao i izgradnju paralelnog nekomercijalnog puta, dužine oko 25 kilometara na potezu Novi Sad – Zrenjanin.

Na trasi auto-puta planirana je izgradnja četiri velika mosta - dva mosta preko Tamiša (gde su u toku pripremni radovi na izgradnji železničkog mosta), most preko Begeja i most preko Tise) i četiri mosta preko kanala i prolaza za put, kao i preko ukrštanja sa prugom, 20 nadvožnjaka, sedam podvožnjaka i 47 propusta.

Projektovana brzina biće 130 kilometara na čas na auto-putu, odnosno 100 kilometara na čas na delu brze saobraćajnice.

Planirana je i rehabilitacija, modernizacija i dogradnja postojeće mreže državnih puteva prvog i drugog reda u zoni koridora.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7521/koridori_srbije.jpg