Dodeljena nagrada “Nestor Dimitrijević” - po drugi put ukazana čast zaposlenim u prosveti i obrazovanju i evocirano sećanje na prosvetnog dobrotvora

Nagrada “Nestor Dimitrijević”, koju je Grad Zrenjanin ustanovio prošle godine, danas je dodeljena ovogodišnjim laureatima, na svečanosti održanoj u Gradskoj kući. Nagrada se dodeljuje za izuzetne rezultate postignute u oblasti obrazovanja i vaspitanja, a dobitnici za 2024. godinu su:
 
- Jasmina Ružić, master strukovni vaspitač u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin
(u kategoriji: vaspitač u predškolskoj ustanovi ili u predškolskoj grupi pri osnovnoj školi);
 

- Gordana Mićić, nastavnik razredne nastave u OŠ “Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin
(u kategoriji: nastavnik razredne nastave u osnovnoj školi);
 
 
- Neda Vulićević, nastavnik geografije u OŠ “Petar Petrović Njegoš” Zrenjanin
(u kategoriji: nastavnik predmetne nastave u osnovnoj školi);
 
 
- Aleksandra Maksić, profesor filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji
(u kategoriji: nastavnik predmetne nastave u srednjoj školi);
 
 
- Milica Malić, stručni saradnik, logoped u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin
(u kategoriji stručni saradnik u predškolskoj ustanovi ili psiholog u osnovnoj ili srednjoj školi, ili pedagog u osnovnoj ili srednjoj školi);
 
 
- Dr Iris Borjanović Trusina, doktor fizičkih nauka na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija Zrenjanin
(u kategoriji profesor visoke škole strukovnih studija);
 
 
- Prof. dr Sanja Stanisavljev, profesor menadžmenta i prodekan za nastavu na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” Zrenjanin
(u kategoriji profesor fakulteta).
 
 
Dobitnicama je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura uručio povelje, a pripada im i novčana nagrada, u skladu s Odlukom o ustanovljenju nagrade. Čestitajući im na zasluženom priznanju, gradonačelnik je prvo ukazao na aktuelna kapitalna ulaganja koje grad realizuje u oblasti unapređenja infrastrukture u obrazovanju.
- Raspisana je javna nabavka za izgradnju novog vrtića Predškolske ustanove na Bagljašu, u vrednosti investicije od 112 miliona dinara, pre nekoliko dana otvorili smo i novi objekat u okviru Osnovne i srednje škole “9. maj”, radovima u tri osnovne škole i nabavkom novih kotlova za grejanje u iznosu od oko 50 miliona dinara unapredili smo energetsku efikasnost, a na osnovu rezultata konkursa NIS “Zajednici zajedno”, gde zajedno sa kompanijom ulažemo blizu 17 miliona dinara, u sedam osnovnih škola biće postavljeni solarni paneli. Rebalansom budžeta ustanovili smo i sredstva namenjena finansiranju učeničkih zadruga, uz konkretna ulaganja od 15 miliona dinara za izgradnju kraft-pivare u okviru Poljoprivredne škole, odnosno njihove đačke zadruge - istakao je on i dodao da sve to ništa ne vredi ukoliko nemamo ljude, prosvetne radnike, one koji pokreću čitav obrazovni sistem i čija energija čini da deca budu još bolja, posvećenija, da iznad svega budu dobri ljudi, a u budućnosti da nas vode u još boljem smeru.
 
 
 
 
- Ovi su ljudi, današnji laureati, zadužbinari našeg obrazovanja, prosvete na teritoriji Grada Zrenjanina i veliko im hvala što svojom energijom i predanim radom čine da naš grad bude još bolji, a biće još bolji kada budemo ove mlade ljude obrazovali na pravi način i dočekali da se, na neki način, oduže svom gradu, svojoj državi i da unaprede sredinu u kojoj žive. Tako je činio i Nestor Dimitrijević, tako nas je i inspirisao da utemeljimo ovu nagradu, sada je dodeljujemo drugi put i sigurno će postati tradicionalna, i za sledeću godinu i za sve generacije koje dolaze - poručio je gradonačelnik Salapura.      
 
 
        
 
Čestitke laureatima uputila je i načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški Vlačić, koja je, između ostalog, istakla ulogu i podršku Nestora Dimitrijevića u školovanju nekih znamenitih ličnosti iz našeg kraja.     
- Među njima bili su i dr Emil Gavrila, dr Vasa Savić, Đorđe Mandrović, Aleksandar Sandić i drugi, ponosni smo što naš grad čuva sećanje na ovog izuzetnog čoveka, ali jednako se ponosimo vama, poštovani nagrađeni prosvetni radnici, jer vi ste ti koji čuvate dignitet našeg obrazovnog sistema, boreći se za svako dete, za svakog učenika i studenta, a istovremeno štiteći integritet radnika u prosveti. Hvala vam na velikom trudu i posvećenosti - poručila je dobitnicima nagrade “Nestor Dimitrijević” načelnica Školske uprave za Banat. 
 
 
 
Tokom svečanosti, glumac NP “Toša Jovanović” Stefan Juanin, inače u ulozi i moderatora skupa, pročitao je prigodnu besedu o Nestoru Dimitrijeviću, dok se u ime nagrađenih obratila i zahvalila profesorka Aleksandra Maksić. Svečanost je nastupom uveličao zrenjaninski vokalni kvartet “Vita Brevis”.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7650/DODELA_NAGRADA_NESTOR_DIMITRIJEVIC_2024_0.jpg