Додељена награда “Нестор Димитријевић” - по други пут указана част запосленим у просвети и образовању и евоцирано сећање на просветног добротвора

Награда “Нестор Димитријевић”, коју је Град Зрењанин установио прошле године, данас је додељена овогодишњим лауреатима, на свечаности одржаној у Градској кући. Награда се додељује за изузетне резултате постигнуте у области образовања и васпитања, а добитници за 2024. годину су:
 
- Јасмина Ружић, мастер струковни васпитач у Предшколској установи Зрењанин
(у категорији: васпитач у предшколској установи или у предшколској групи при основној школи);
 

- Гордана Мићић, наставник разредне наставе у ОШ “Др Јован Цвијић” Зрењанин
(у категорији: наставник разредне наставе у основној школи);
 
 
- Неда Вулићевић, наставник географије у ОШ “Петар Петровић Његош” Зрењанин
(у категорији: наставник предметне наставе у основној школи);
 
 
- Александра Максић, професор филозофије у Зрењанинској гимназији
(у категорији: наставник предметне наставе у средњој школи);
 
 
- Милица Малић, стручни сарадник, логопед у Предшколској установи Зрењанин
(у категорији стручни сарадник у предшколској установи или психолог у основној или средњој школи, или педагог у основној или средњој школи);
 
 
- Др Ирис Борјановић Трусина, доктор физичких наука на Високој техничкој школи струковних студија Зрењанин
(у категорији професор високе школе струковних студија);
 
 
- Проф. др Сања Станисављев, професор менаџмента и продекан за наставу на Техничком факултету “Михајло Пупин” Зрењанин
(у категорији професор факултета).
 
 
Добитницама је градоначелник Зрењанина Симо Салапура уручио повеље, а припада им и новчана награда, у складу с Одлуком о установљењу награде. Честитајући им на заслуженом признању, градоначелник је прво указао на актуелна капитална улагања које град реализује у области унапређења инфраструктуре у образовању.
- Расписана је јавна набавка за изградњу новог вртића Предшколске установе на Багљашу, у вредности инвестиције од 112 милиона динара, пре неколико дана отворили смо и нови објекат у оквиру Основне и средње школе “9. мај”, радовима у три основне школе и набавком нових котлова за грејање у износу од око 50 милиона динара унапредили смо енергетску ефикасност, а на основу резултата конкурса НИС “Заједници заједно”, где заједно са компанијом улажемо близу 17 милиона динара, у седам основних школа биће постављени соларни панели. Ребалансом буџета установили смо и средства намењена финансирању ученичких задруга, уз конкретна улагања од 15 милиона динара за изградњу крафт-пиваре у оквиру Пољопривредне школе, односно њихове ђачке задруге - истакао је он и додао да све то ништа не вреди уколико немамо људе, просветне раднике, оне који покрећу читав образовни систем и чија енергија чини да деца буду још боља, посвећенија, да изнад свега буду добри људи, а у будућности да нас воде у још бољем смеру.
 
 
 
 
- Ови су људи, данашњи лауреати, задужбинари нашег образовања, просвете на територији Града Зрењанина и велико им хвала што својом енергијом и преданим радом чине да наш град буде још бољи, а биће још бољи када будемо ове младе људе образовали на прави начин и дочекали да се, на неки начин, одуже свом граду, својој држави и да унапреде средину у којој живе. Тако је чинио и Нестор Димитријевић, тако нас је и инспирисао да утемељимо ову награду, сада је додељујемо други пут и сигурно ће постати традиционална, и за следећу годину и за све генерације које долазе - поручио је градоначелник Салапура.      
 
 
        
 
Честитке лауреатима упутила је и начелница Школске управе за Банат Снежана Олушки Влачић, која је, између осталог, истакла улогу и подршку Нестора Димитријевића у школовању неких знаменитих личности из нашег краја.     
- Међу њима били су и др Емил Гаврила, др Васа Савић, Ђорђе Мандровић, Александар Сандић и други, поносни смо што наш град чува сећање на овог изузетног човека, али једнако се поносимо вама, поштовани награђени просветни радници, јер ви сте ти који чувате дигнитет нашег образовног система, борећи се за свако дете, за сваког ученика и студента, а истовремено штитећи интегритет радника у просвети. Хвала вам на великом труду и посвећености - поручила је добитницима награде “Нестор Димитријевић” начелница Школске управе за Банат. 
 
 
 
Током свечаности, глумац НП “Тоша Јовановић” Стефан Јуанин, иначе у улози и модератора скупа, прочитао је пригодну беседу о Нестору Димитријевићу, док се у име награђених обратила и захвалила професорка Александра Максић. Свечаност је наступом увеличао зрењанински вокални квартет “Vita Brevis”.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7650/DODELA_NAGRADA_NESTOR_DIMITRIJEVIC_2024_0.jpg