Зрењанин данас и сутра по први пут домаћин свесрпског фестивала Савеза српских гуслара, градоначелник угостио организаторе и учеснике

Зрењанин је данас и сутра домаћин 47. фестивала Савеза српских гуслара, који организује Културно-уметничко гусларско друштво “Петар Перуновић - Перун” из Зрењанина, у сарадњи са Савезом српских гуслара и Савезом гуслара Србије, а под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Града Зрењанина. Наш град је по први пут домаћин једног оваквог, савезног фестивала, који ће се одржати у Културном центру Зрењанина, вечерас од 19 часова је свечано отварање и полуфинално вече, а сутра у исто време одржава се финале. 
 
 
 
Како је најављено, пратећи фестивалски програм обухватиће одржавање радионица,  Скупштине Савеза гуслара Србије, Црне Горе и Републике Српске, а у ревијалном делу фестивала предвиђено је да наступе КУД "Пионир", бројна певачка друштва, песници и вокална солисткиња Милица Досковић. Улаз је слободан. 
 
Тим поводом, представнике организатора и учесника фестивала угостио је у Градској кући градоначелник Зрењанина Симо Салапура
- Након успешне организације више смотри и фестивала гуслара на покрајинском и републичком нивоу, сада нам се указала прилика и част да први пут будемо домаћини једног савезног, свесрпског фестивала, на ком учествују гуслари из Црне Горе, Републике Српске и Србије. Иако је фестивал такмичарског карактера, више од самог такмичења он има за циљ очување и неговање наше народне традиције и културе, као и симболике коју код српског народа гусле носе - истакао је градоначелник током пријема. 
 
 
 
 
У име КУГД “Петар Перуновић - Перун” обратио се и захвалио на пријему, као и на подршци у организацији фестивала, председник друштва др Радивој Јеловац. То друштво новембра ове године слави пуних 40 година од оснивања и 47. фестивал Савеза српских гуслара прилика је и за обележавање овог јубилеја. Градоначелнику се, у име домаћина гусларима из Црне Горе, Српске и Србије, захвалио и Љубиша Атељевић, народни гуслар из Зрењанина.
 
 
 
Гости су изразили задовољство организацијом и гостопримством у Зрењанину и захвалили се на себи својствен начин - уз гусле. Њих 40 ће наступити вечерас на полуфиналној вечери, док ће се сутра, за назив најуспешнијег, такмичити двадесет. Како су данас предочили градоначелнику, оцењиваће их стручни жири, који ће у обзир узимати пет елемената, укључујући и општи естрадни утисак, изглед ношње, драмско казивање, усклађеност гласа и звука гусала...
 
Заједно с градоначелником, пријему су присуствовали и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић, као и директор Културног центра Зрењанина Горан Маринковић.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7655/PRIJEM_GUSLARI_OTVARANJE_2024_0.jpg