Održan drugi Sajam roditeljstva “Srce za porodicu” - još jedna u nizu mera podrške grada jačanju porodice i roditeljstva

Na zrenjaninskom Trgu slobode danas je održan 2. Sajam roditeljstva, manifestacija pokrenuta prošle godine s ciljem da stručnjaci iz različitih oblasti pruže dodatnu podršku roditeljstvu, kako bi deca imala zdravije i srećnije detinjstvo. Učešće na sajmu uzeli su ovog puta Grad Zrenjanin, Predškolska ustanova Zrenjanin i mališani iz nekoliko dečjih vrtića, Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, Zavod za javno zdravlje, Centar za socijalni rad, Centar za pružanje usluga socijalne zaštite MOST, Crveni krst i Edukativni i razvojni centar “Klikerino”.
 
 
 
 
Sajam su posetili i gradski čelnici, gradonačelnik Simo Salapura, zamenik Saša Santovac i gradski većnik Saša Kandić, zajedno sa gošćama iz Beograda - Sonjom Vujin, menadžerkom projekta SKGO "Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu” i Bojanom Jevtović, ispred Organizacije UNICEF u Srbiji. Gošće i predstavnike organizatora pre početka sajma primili su zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić.
 
 
 
 
Gradonačelnik Simo Salapura podsetio je na mere podrške grada roditeljstvu. 
- Drugi Sajam roditeljstva održava se kao jedna mera i aktivnost Grada Zrenjanina u smislu podsticaja pronatalitetne politike. Mi smo, od prvog januara ove godine, povećali podsticaje koje grad daje za prvo, drugo i svako naredno rođeno dete, dosta smo novca uložili i u naše porodilište, ali i kroz druge različite mere podsticaja, poput izdvajanja za auto-sedišta za bebe, prošle godine ih je dobilo 250 beba i ove godine nastavljamo s tom akcijom, ali ono što je takođe novina jeste da naše prvorođene bebe u Novoj godini i bebe koje su rođene na dan grada Zrenjanina, darujemo dukatima - rekao je  gradonačelnik i dodao je u prošloj godini na teritoriji Grada Zrenjanina zaustavljen negativni trend i da je, nakon niza godina, prvi put broj novorođenih premašio broj umrlih.
- Verujem da će taj trend, uz razvoj privrede i infrastrukture u gradu, biti zadržan i nastavljen, naša nastojanja su da u gradu Zrenjaninu bude što više kolevki i što više beba.  
 
 
 
 
Sonja Vujin, menadžerka projekta SKGO “Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu - Razigrano roditeljstvo”, rekla je da projekat traje četiri godine i da se sprovodi u 34 lokalne samouprave.
- Zrenjanin se priključio projektu zajedno sa još 28 lokalnih samouprava i jako brzo nam je pokazao šta jedna lokalna samouprava, koja hoće da kreira jedan grad po meri svake porodice, može da uradi kada okupi dobar tim i ima rukovodstvo koje u tom smislu osluškuje potrebe svojih građana. Zrenjanin je za nas primer dobre prakse, koja će se u narednim godinama i širiti i SKGO će, u saradnji s UNICEFOM, nastaviti da podržava grad Zrenjanin u ovim aktivnostima - kazala je Vujin.
 
 
 
 
Projekat “Podsticajno roditeljstvo“ u Zrenjaninu realizuje Centar za socijalni rad, pod pokroviteljstvom UNICEF-a i uz podršku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Direktorka te ustanove, Olivera Lisica, kaže da je projekat zamišljen kao podrška porodicama u najširem smislu, iz sva tri sektora - socijalne zaštite, zdravstva i prosvete.
- Ovo što danas radimo to je da stručnjaci iz sve tri navedene oblasti odgovaraju na pitanja roditelja i promovišu ono što svaka ustanova može da pruži roditeljima. Prepoznali smo da je porodica osetljiva, da joj je u poslednje vreme potrebna dodatna podrška i jednostavno, sa ovog sajma roditeljstva šaljemo poruku da porodica tu podršku ima i da može u institucijama i ustanovama dobiti bilo kakav savet u vezi sa roditeljstvom - navela je ona.  
 
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7518/Sajam_roditeljstva_2024_0.jpg