Svečano otvoren Evropski turnir u inkluzivnoj košarci za žene - u Zrenjaninu se tokom četiri dana takmiči osam reprezentativnih selekcija

Evropski turnir u inkluzivnoj košarci za žene počeo je juče u Zrenjaninu, a svečano ga je otvorio ministar sporta Republike Srbije Zoran Gajić. Otvaranje je upriličeno u ambijentu Gradske bašte, u prisustvu zvaničnika ministarstva sporta, pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Daneta Baste, osnivača Instituta za ženski sport i selektorke košarkaške reprezentacije Srbije Marine Maljković, gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure sa saradnicima, kao i predstavnika Specijalne olimpijade Srbije i proslavljenog odbojkaša Vladimira Vanje Grbića, ambasadora Specijalne olimpijade. 
 
 
 
 
Otvarajući takmičenje, ministar Zoran Gajić istakao je da su sve devojke koje se takmiče na ovom turniru pobednice
- Ukoliko svaki put kada igrate taj prelep sport, budete to volele bez ostatka i budete dale sve od sebe, vi ste sve šampionke i sve zaslužujete prvo mesto i zlatnu medalju. Želim vam da sve utakmice prođu u duhu ovoga što sam rekao i da zaista svi odete svojim kućama sa ubeđenjem da ste svi šampioni, i da vam grad Zrenjanin, država Srbija i naše tradicionalno gostoprimstvo ostanu u najlepšoj uspomeni - poručio je ministar Gajić i dodao da Republika Srbija, preko ministarstva sporta, vodi računa o svakom svom građaninu, da može da se bavi sportom i fizičkim vežbanjem.     
 
 
 
 
 
Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta rekao je da Zrenjanin i ovom prilikom pokazuje da je, osim što je Evropski grad sporta, i grad velikog srca. 
 
Svi učesnici ceremonije otvaranja istakli su izuzetan doprinos Grada Zrenjanina i gradonačelnika Sima Salapure u promociji sporta i sportskih vrednosti, a inkluzivni sport pripada ne samo sferi takmičenja, već podrazumeva znatno širu društvenu ulogu.
- Kada pričamo o ovakvoj vrsti sporta, o Specijalnoj olimpijadi, bavljenju sportom osoba sa intelektualnim poteškoćama, moramo da istaknemo da Zrenjanin ima bogatu tradiciju u ovakvim sportovima, itekako Zrenjaninci razumeju šta je to sport osoba sa intelektualnim poteškoćama. Imamo Inkluzivne igre bez granica koje promovišu potencijale osoba sa smetnjama u razvoju, bili smo domaćini i dobri partneri Specijalnoj olimpijadi Evrope i Srbije na organizaciji ovakvih takmičenja i danas iz Zrenjanina i Srbije šaljemo lepu poruku da i osobe sa intelektualnim poteškoćama imaju potencijal da ga iskažu kroz različite oblasti, konkretno kroz sport i košarku - rekao je Salapura i zahvalio se na saradnji i podršci ministarstvu sporta, pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu  Institutu za ženski sport i Specijalnoj olimpijadi Srbije. 
 
 
 
 
 
Učesnicima takmičenja i prisutnim na otvaranju obratili su se i Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije, i predsednik Specijalne olimpijade Srbije Velibor Sovrović
 
Na Evropskom turniru u inkluzivnoj košarci učestvuje osam nacionalnih selekcija - Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Litvanije, Portugala, Rumunije i dve selekcije domaćina, Srbija 1 i Srbija 2. Utakmice su počele juče, u “Kristalnoj dvorani” i hali sportova “Zvonimir Zvonko Vujin” i igraju se do nedelje, 9. juna, u terminima od 10-18 časova. Ulaz je slobodan. Takmičarsku ekipu čini deset igračica, u UNIFIED - kombinovanom sastavu, koji uključuje šest devojaka sa posebnim potrebama i četiri iz redovne populacije, dok u petorci na terenu taj odnos mora biti najmanje 3+2. 
 
 
 
 
 
Kuriozitet je da našu reprezentaciju čine u većini devojke iz zrenjaninskog kluba “Hendi sport”, uz dve igračice iz Pančeva. Sve reprezentacije su učestvovale u svečanom defileu, a publika je pozdravila i ulazak zastave Specijalne olimpijade. Pročitan je i tekst sportske zakletve, koja poručuje: “Dozvoli mi da pobedim, a ako ne mogu pobediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju”. 
 
Dodeljene su i zahvalnice Specijalne olimpijade pojedincima koji su pomogli da se turnir u Zrenjaninu organizuje na najbolji način: Miroslavu Krogulecu, sportskom direktoru Specijalne olimpijade Evrope, Marini Maljković, Simu Salapuri, Danetu Basti i Zoranu Gajiću. Zahvalnice je uručio direktor Specijalne olimpijade Srbije Aleksandar Stanojević
 
 
 
Program otvaranja uveličali su, svojim nastupima, članice Plesnog kluba “Free dance” Zrenjanin i muzički sastav Muzičke akademije Pejčić iz Zrenjanina.     
 
 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7510/OTVARANJE_SPEC_OLIMPIJADA_KOSARKA_ZA_ZENE_0.jpg