Bošnjak: Rešavanje nagomilanih problema u zdravstvu

Povodom otvaranja adaptiranog objekta Odeljenja psihijatrije sa dnevnom bolnicom Opšte bolnice „dr Đorđe Joanović“, u čiju izgradnju je ove godine Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju uložio više od sedam miliona dinara, naš grad posetila je Vesna Kopitović, pokrajinski sekretar.
- Ulaganjem u zgradu staru 118 godina, koliko je stara ova gde je smeštena psihijatrija zrenjaninske bolnice, pokazali smo da može da izgleda kao apsolutno nova zgrada i to sa malim detaljima koji su urađeni za psihijatrijske pacijente koji, na žalost, uvek ostaju na kraju. Imali smo želju da ovi ljudi imaju sve uslove za humano lečenje, da pokažemo brigu prema pacijentima. Smatram da i uprava i zaposleni u ovoj bolnici sve daju od sebe da se pacijenti osećaju ovde dobro” – rekla je  Kopitović i istakla da će u narednom periodu resorni sekretarijat uložiti investiciono-tehnička sredstva u adaptaciju krova i fasade zrenjaninske bolnice. 


 
Nakon posete bolnici, delegaciju Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, u Plavom salonu primio je mr Ivan Bošnjak, gradonačelnik Zrenjanina. Tom sastanku prisustvovali su i Svetlana Jovanović, direktorka Plućne bolnice, Biljana Papić, direktorka Doma zdravlja, Boban Đukanović, član Gradskog veća zadužen za resor zdravlja, Gordana Kozlovački, direktorka zrenjaninske Opšte bolnice i Ozrenko Veselinović, direktor  filijale RFZO u Zrenjaninu.
Gradonačelnik Bošnjak je istakao da su tom prilikom vođeni razgovori i postignuta određena rešenja koja će biti na zadovoljstvo građana, posebno onih koji imaju problem sa zdravljem, a da bi ovakvi sastanci trebalo da pređu u praksu kako bi kroz otvoren dijalog rešavani nagomilani problemi koji pritiskaju društvo i zajednicu
- Na sastanku smo izneli naše vizije koje su bile vezane za lokalno zbrinjavanje, pre svega socijalnih slučajeva, zatim smo rešavali pitanje prevoza pacijenata iz specijalnih bolnica i ustanova primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Zajednički je stav da treba da se investira u kadar i vozila te će svaka od strana koje su danas razgovarale, učestvovati i u rešavanju ovog problema – rekao je nakon sastanka Bošnjak.


 
Kopitović je ukazala da je Vlada AP Vojvodine osnivač sekundarnih zdravstvenih ustanova na teritoriji opštine Zrenjanin, ali da su, pre svega kao društveno odgovorni ljudi, danas uspostavili saradnju i sa primarnim zdravstvenim nivoom u Zrenjaninu, a sve u interesu građana Zrenjanina.
-Nama je briga i zaštita zdravlja najvažnija na bilo kom nivou. Problem koji smo danas detektovali jeste nedostatak kadra u svakoj ustanovi – rekla je ona.
Kako je navela, imajući u vidu da je Vlada AP Vojvodine, svojim amandmanom, uspela da dobije udeo u Komisiji za kadrovska pitanja Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Vojvodina po prvi put ima mogućnost određivanja broja kadrova u ustanovama zdravstvene zaštite na svojoj teritoriji.
Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju će u narednom periodu uz pomoć lokalne samouprave nabaviti jedno sanitetsko vozilo za Opštu bolnicu Zrenjanin koje će biti i u službi Specijalne bolnice za plične bolesti i Doma zdravlja Zrenjanin.