Edukacija zrenjaninskih maturanata - ''Pijan kola ne vozi''

Savet za bezbednost saobraćaja Grada Zrenjanina, u saradnji sa Centrom za promociju bezbednosti saobraćaja, realizuje akciju "Pijan kola ne vozi", u okviru koje se održava edukacija maturanata srednjih škola na teme iz oblasti bezbednosti saobraćaja. U edukaciju će, tokom tri dana, od ponedeljka 19. maja, do srede, 21. maja, biti uključeni maturanti svih zrenjaninskih srednjih škola, osim Zrenjaninske gimnazije, gde će edukacija, usled nedostatka termina maturanata, biti održana u septembru.
 
 
 
Akcija je započela u Srednjoj poljoprivrednoj, Muzičkoj školi "Josif Marinković" i Elektrotehničkoj i građevinskoj školi "Nikola Tesla", a nastavljena u Ekonomsko-trgovinskoj školi "Jovan Trajković" i HPTŠ "Uroš Predić". Poslednjeg dana akcije, času edukacije prisustvovaće maturanti Tehničke i Medicinske škole.
 
Jednom takvom času juče je, u Ekonomsko-trgovinskoj školi, prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak. On je rekao da će Grad Zrenjanin, kroz aktivnosti Saveta za bezbednost saobraćaja, davati akcenat na ponašanje u saobraćaju mladih od najranijeg doba i preuzimanje odgovornosti za njihov i život ostalih učesnika u saobraćaju.
- Neophodno je ovi mladi ljudi, koji postaju punoletni, budu svesni svih rizika kada sedaju za volan. Zbog učestalih pojava saobraćajnih nesreća, u kojima su vozači pod uticajem alkohola, zaista je neophodno da se na to stalno podsećaju učesnici u saobraćaju, a nadamo se da će u ovom periodu, kada završavaju srednju školu, biti svesni i odgovornosti koju preuzimaju tim činom – kazao je Bošnjak. 
 
   
 
Tokom školskog časa, prisustni učenici mogli su da, kroz simulaciju, steknu osećaj reagovanja i odsustva koordinacije pokreta lica koje je pod uticajem alkohola, saznaju zašto treba vezivati pojas i pridržavati se drugih propisa, kao i da svojim greškama ugrožavaju ne samo sebe, već u još većoj meri druge učesnike u saobraćaju. Mogli su videti potresne, ali, nažalost, realne slike saobraćajnih udesa iz našeg okruženja i čuti da se tako nešto "ne dešava samo drugima". Stručni predavači su bili Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja i Nenad Stanković iz saobraćajne policije.
 
Marijana Jovanović iznela je podatke da su mladi najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju i da čine preko 40% svih žrtava u saobraćaju.
- Prošle godine je u Srbiji više od 700 ljudi poginulo u saobraćaju, a od toga je 250 bilo mladih. Govorimo o poginulima, ne pričamo o povređenima, koji imaju prelome ili su ostali invalidi za ceo život. Taj broj je, dakle, mnogo veći – kaže Jovanovićeva i dodaje da su svi učesnici u saobraćaju potencijalno ugroženi i svojim ponašanjem povećavaju rizik da stradaju..
- Naravno da je veća mogućnost da dođe do saobraćajne nesreće, da ugrozite i sebe i druge, ukoliko sedate za volan pod uticajem alkohola, bne vezujete pojas, koristite mobilni telefon u toku vožnje. Pre svega, bezbednost je u vašim rukama. Radi se o vašim životima i treba da uradite sve što je do vas da biste sprečili da dođe do saobraćajne nesreće – poručila je maturantima Marijana Jovanović. 
 
   
 
Koordinator projekta i član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Zrenjanina, Mirko Petrović, rezimirao je aktivnosti tokom edukativnog školskog časa, koji će biti održan u svim srednjim školama.
- Još jedna akcija Saveta za bezbednost saobraćaja, ovoga puta usmerena ka maturantima, na temu stradanja mladih u saobraćaju, s posebnim akcentom na upotrebu alkohola u saobraćaju. U okviru nastavnog časa od 45 minuta njima će biti predstavljeni osnovni faktori zbog kojih dolazi do nastanka saobraćajnih nesreća i pružiće im se saveti kako da spreče da do tih nezgoda dođe. Akciju će proći svi učenici završnih razreda srednjih škola – kaže Petrović.
 
Maturant Dejan Gligorin, smatra da je ovakva prezentacija korisna i da podiže svest mladih o učešću u saobraćaju.
- Saveti su bili na mestu, s obzirom da su namenjeni mojoj generaciji koja izlazi u grad i ukazano je kako se ponašati u saobraćaju i šta se sve može dogoditi kada je neko pod uticajem alkohola – istakao je Gligorin nakon časa edukacije u Ekonomsko-trgovinskoj školi "Jovan Trajković".