Ministarka Joksimović na završnoj konferenciji u okviru projekta ''Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja''

U Baroknoj sali zrenjaninske Gradske kuće juče je održana završna konferencija u okviru projekta "Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja – E3", koji je je realizovao Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – "Banat" (RCR "Banat"), u partnerstvu sa devet institucija. Projekat je finasiran od strane IPA Programa Evropske unije (EU) "Socijalno ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji" i Austrijske razvojne agencije, a takođe podržan od strane Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstva omladine i sporta i Pokrajinskog sekretarijata za finansije. 
 
 
Završna konferencija okupila je brojne eminentne učesnike, na čelu s ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i Volfgangom Vagnerom, zamenikom ambasadora Republike Austrije u Srbiji. Učešće u radu konferencije uzeli su i Ričard  Maša,  šef  sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji,  Klaus Kaper, menadžer projekta "Socijalno ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji", Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu zapošljavanje i ravnopravnost polova i Nenad Borovčanin, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta u Vladi Republike Srbije, kao i predstavnici organizatora - Irena Živković, projektna  menadžerka,  direktorka  RCR "Banat" i Branislav Milosav, asistent  projektnog menadžera, takođe iz RCR "Banat".
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić razgovarao je s ministarkom Jadrankom Joksimović pre početka zvaničnog dela konferencije, a pozdravljajući učesnike skupa, naglasio je da je Grad Zrenjanin sa zadovoljstvom prihvatio da bude domaćin skupa čija je tema u saglasnosti sa strateškim opredeljenjem lokalne samouprave – smanjenjem nezaposlenosti, otvaranjem novih radnih mesta i poboljšanjem opštih uslova života svih Zrenjaninaca.
- Te ciljeve pokušavamo da realizujemo na različite načine i kroz čitav niz aktivnosti. Neke od njih upravo su usmerene ka obrazovanju, edukaciji, ulaganju u ljudske resurse. Podsećam da smo prethodne godine na našem fakultetu otvorili studijski program za školovanje inženjera u eksploataciji nafte gasa - prvi takve vrste u Srbiji - da u saradnji s kompanijom NIS i Ministarstvom omladine i sporta realizujemo obuku nezaposlenih lica, kao i da smo nedavno otvorili trening centar NIS-a, takođe prvi u Srbiji. Kroz programe "Prva šansa" i "Stručna praksa" takođe stvaramo ambijent za zapošljavanje, pre svega, mladih i školovanih ljudi – rekao je gradonačelnik Janjić i pomenuo dobru saradnju između Grada Zrenjanina i RCR "Banat", na realizaciji brojnih projekata od interesa ne samo za grad i region, već i za Republiku Srbiju. 
 
   
 
Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije i nacionalna IPA koordinatorka Jadranka Joksimović rekla je da će Srbija u narednih sedam godina na raspolaganju imati 1,5 milijardi evra bespovratnih sredstava koje će moći da koristi kroz IPA fondove.
- Srbija već nekoliko godina koristi IPA fondove i prva je zemlja u regionu, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, koja je potpisala okvirni sporazum za IPA 2, fond otvoren do 2020. godine, vredan 1,5 milijardi evra. Kod apliciranja za dobijanje tih bespovratnih sredstava prioritet će imati projekti iz oblasti transportne infrastrukture, energetike, reforme državne uprave i upravljanja javnim finansijama, poljoprivrede i vladavine prava – naglasila je Joksimovićeva i dodala da će od naredne godine i registrovana poljoprivredna domaćinstva moći da apliciraju za bespovratna sredstva namenjena za obnovu mehanizacije i unapređenje proizvodnje.
 
- Zato zajedno sa nadležnim ministarstvima i Pokrajinom moramo obučavati naše poljoprivrednike kako bi bili spremni da koriste te fondove. Moj cilj, kao ministarke i nacionalne IPA koordinatorke, je da ukažem na značaj evropskih fondova, ali i da istaknem one lokalne samouprave koje uspešno realizuju projekte, poput ovog koji je danas završen u Zrenjaninu – zaključila je Joksimovićeva.
 
   
 
Direktorka RCR "Banat" i projektna menadžerka Irena Živković kazala je da su najvažniji rezultati projekta "Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja – E3" otvaranje Regionalnog edukativnog centra Banat i zapošljavanje 22 osobe, uglavnom mlade, koje su prošle obuku i radnu praksu. Realizacija projekta trajala je 18 meseci, a njegova vrednost je 224.776 evra.
 
 
Nakon konferencije, ministarka Jadranka Joksimović posetila je Regionalni edukativni centar i uručila sertifikate polaznicima jednog od kurseva koji se organizuju u ovoj instituciji. To je drugi edukativni centar u Srbiji ustanovljen po evropskom modelu, koji će doprinositi kreiranju novih programa obuka u skladu sa potrebama tržišta rada i poslodavaca. REC "Banat" će se u budućnosti razvijati kao višenamenski centar, dostupan svima, koristeći najprikladnije metode za ispunjavanje potreba širokog spektra ciljnih grupa.