Plovidba Tisom i Begejom najavila nove projekte u oblasti nautičkog turizma

U organizaciji Grada Zrenjanina, Nautičkog kluba "Begej" i Unije poslodavaca grada Zrenjanina, u subotu je održana mini regata, s ciljem promocije nautike, nautičkog turizma, a pre svega, ukazivanja na potrebu revitalizacije kanala Begej.
 
Od marine na Tisi kod Aradca, preko ušća Begeja u Tisu, prevodnice "Stajićevo", do krajnjeg odredišta, obale Begeja u centru Zrenjanina, plovilo se oko osam časova. U regati su učestvovala četiri plovila, različita po formi i veličini, a gosti regate bili su Bogdan Momirov, iz Slivne uprave voda Banata i Aleksandru Brboj, kapetan marine u Temišvaru i predsednik Kraljevskog nautičkog kluba Rumunije, inače partneri Grada Zrenjanina na prethodno realizovanom i budućem projektu prekogranične saradnje Srbije i Rumunije.
 
 
Kapetan Aleksandar Brboj koji se preko 35 godina bavi profesionalno nautikom, istakao je da je u toku priprema projekta prekogranične saradnje vrednosti 12 miliona evra od kog će i Srbija i Rumunija imati velike koristi.
"Kada projekat počne da se sprovodi beneficije će se osetiti u obe države, jer nam je Banat zajednički. Verujem da neće proći puno vremena kada će se uspostaviti putnički saobraćaj Begejom na relaciji Zrenjanin-Temišvar, ali i teretni rečni saobraćaj koji je najjeftiniji, najbezbedniji, uz minimalno zagađivanje okoline", izjavio je Brboj.
 
   
 
On se takođe osvrnuo i na istoriju Begeja i period kada se iz Temišvara za Zrenjanin moglo doći vodenim putem.
"Ono što želimo da uradimo jeste da se vratimo na stanje koje je bilo pre 40-50 godina kada je reka Begej bila plovna, kada se supa kuvala sa vodom iz reke i kada smo mogli da dođemo brodom iz Temišvara u Zrenjanin i iz Zrenjanin u Temišvar. Nažalost, 1958. godine plovidba između gradova je zaustavljena, brodovi su prestali da saobraćaju, a uz reku su počeli da rastu paprat i trska. Posle 1989. godine jedino pozitivno što se dogodilo u vezi s rekom jeste da su se velike industrije ugasile, čime je sprečeno dalje zagađivanje Begeja.
Devedesetih su pokrenuti projekti s namerom da se utvrdi da li Begej može biti revitalizovan. U tim projektima učestvovali su Grad Temišvar, institucije iz Holandije i Nemačke i "Vode Rumunije" koje su jedino nešto konkretno i uradile tako što su započele projekat izmuljivanja Begeja i koje su ga završile pre četiri godine", rekao je kapetan Aleksandru Brboj.
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić izjavio je da je, zahvaljujući prethodnom prekograničnom projektu u kom je učestvovao Grad Zrenjanin, obezbeđena sva neophodna dokumentacija i sada s punim pravom očekujemo nastavak podrške od strane Evropske unije.
"Ovim projektom koji pripremamo za septembar omogućićemo uspostavljanje plovidbe putem kanala Begej. Našim delom projekta, u vrednosti šest miliona evra, planirano je više infrastrukturnih radova - završetak biciklističke staze, izgradnja marine kod Kleka na "Šlajzu", kao i rekonstrukcija dve nefunkcionalne prevodnice u Itebeju i Kleku. Partneri u Rumuniji takođe u okviru projekta planiraju rekonstrukciju svoje dve prevodnice, kao i uspostavljanje graničnog prelaza, što će omogućiti uspostavljanje plovidbe posle gotovo 60 godina", rekao je Radišić i dodao da je Zrenjaninu potrebna i marina u samom centru grada, na lokaciji kod nekadašnje brodske okretnice.
"Marina u centru grada, na teritoriji mesne zajednice "Dositej Obradović" , imala bi prilaz iz dve ulice i parking prostor, a dva velika objekta koja se tamo nalaze mogla bi dobiti i novu funkciju".
 
   
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac takođe je istakao značaj razvoja nautičkog turizma za Grad Zrenjanin.
"Danas smo videli lepote koje nudi Begej, posebno ako bi se izgradila marina u samom gradu, čime bi nautički turizam dobio na još većoj važnosti, uz potencijal da privučemo veliki broj tustista u Zrenjanin. Takođe smo mogli da vidimo šta sve možemo da ponudimo i domaćim i stranim turistima. Naša je želja da ljudi dođu u Zrenjanin i odu s lepim utiscima", rekao je Santovac.
 
Prema rečima jednog od organizatora plovidbe Saše Popova, predsednika Nautičkog kluba "Begej", ova regata predstavlja uvertiru za veliku regatu koja će se šesti put po redu održati krajem avgusta.
"Cilj ove regate je da podigne svest o potrebi bavljenja nautikom, nautičkim turizmom, i ovim sportom. Grad Zrenjanin leži na čvorištu četiri reke - Begeja, Tamiša, Tise i kanala DTD koji je neiskorišćen u nautičkom, ali i u turističkom smislu. Drago mi je što je većina učesnika prvi put doživela grad sa Begeja i nadamo se da ćemo na taj način afirmisati i ostale da nam se priključe", istakao je Saša Popov.