Prijem za pripadnike novosadskog odreda Žandarmerije

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić upriličio je juče prijem u Plavom salonu Gradske kuće za dvadeset pripadnika novosadskog odreda Žandarmerije, druge jedinice za protivteroristička dejstva. Oni su u Zrenjaninu boravili povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, kako bi u okviru demonstrativne vežbe prezentovali svoje veštine i opremu. Prijemu su prisustvovali i koordinatori Kancelarije za mlade grada Zrenjanina Ivan Mikalački i Miodrag Laništanin.
 
 
Žandarmerija je organizaciona jedinica Direkcije policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova koja planira, organizuje i izvršava najsloženije bezbednosne zadatke na celoj teritoriji Republike Srbije u slučajevima suzbijanja terorizma, obezbeđivanja javnog reda i mira u situacijama visokog rizika, kao i pružanja pomoći i spasavanja u vanrednim situacijama.
 
Prema rečima gostiju, Žandarmerija je više puta učestvovala u sličnim projektima u gradovima u Srbiji, a i u Zrenjaninu, kako je istakao instruktor naoružanja Miodrag Ašćerić iz komande Žandarmerije drugog odreda u Novom Sadu, takođe je pripremljen zanimljiv sadržaj. Posebno je izdvojio vežbu spuštanja sa zgrade kao i vežbe namenjene deci. 
- Za mlade, ali i ostalo građanstvo, važno je da se upoznaju sa našim radom, opremom, naoružanjem i vozilima, kako bi se uverili koliko možemo da doprinesemo njihovoj bezbednosti. Imamo mnogo toga da pokažemo, a večeras ćemo, između ostalog, raditi i vežbu za koju verujem da će biti najinteresantnija, a to je oslobađanje talaca, tj. privođenje lica iz prostorije, rekao je Ašćerić. 
 
 
U daljem razgovoru, gradonačelnik je goste upoznao sa aktuelnostima u gradu kao i znamenitostima Zrenjanina, zahvaljujući im se na dolasku i doprinosu obeležavanju Dana mladih:
- Ovo je dobra prilika da se u centru grada okupe deca i mladi u što većem broju, te smo u tom cilju obezbedili atraktivan program. Siguran sam da će pripadnici Žandarmerije prezentovati najzanimljivije sadržaje, ali osim toga, organizovano je i nekoliko sportskih dešavanja, kao i prigodan muzički program, objasnio je gradonačelnik Čedomir Janjić.
 
Međunarodni dan mladih je godišnji događaj koji ima svrhu da širom sveta skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata. Prvi put je u svetu obeležen 2000. godine, a u Zrenjaninu se obeležava od osnivanja Kancelarije za mlade 2008. godine. Prethodne manifestacije su održavane na kupalištu Peskara, a organizatori su odlučili da ovoga puta to budu lokacije u centru grada – parking "Prevlaka" i plato pored "Vodotornja".