Gradonačelnik Janjić o najuspešnijim ''Danima piva'' do sada: Uradili smo veliki posao

U Gradskoj kući danas je održana završna konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktor Turističkog centra grada Zrenjanina Dragan Vulešević sumirali rezultate jubilarne, tridesete manifestacije "Dani piva". Tom prilikom prikazan je i dvanaestominutni film, u produkciji zrenjaninske agencije "Digital Stil", u kom su sabrani kadrovi sa svih programa manifestacije. Konferenciji je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, a pres je vodila PR manifestacije "Dani piva" Aleksandra Lukić Golijanin.
 
 
Dekor konferencije bila je impresivna fotografija dimenzija 3 x 0,8 metara, na kojoj je predstavljen zrenjaninski Trg slobode u vreme najposećenijeg koncerta, u petak uveče, kada je procenjeno da je na samom trgu bilo 50 hiljada, a na svim lokacijama manifestacije u centru grada i svih sto hiljada posetilaca. 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić saopštio je novinarima da je manifestaciju posetilo više od 400 hiljada ljudi, a da su procene ekonomskih analitičara da je tih dana u Zrenjanin ušlo i potrošilo se minimalno 4 miliona evra. On se zahvalio svim Zrenjanincima, koji su se, po njegovim rečima, pokazali kao sjajni domaćini.
- Kada u pet dana imate preko 400 hiljada posetilaca, prosto je neverovatno da nemate ni jednog većeg incidenta i to znači da ovakve manifestacije zaista mogu u našem gradu da se organizuju na najbolji mogući način. Očigledno je da imamo šta da ponudimo, da znamo da napravimo manifestaciju i ne mogu da sakrijem zadovoljstvo što su ovo najuspešniji "Dani piva" u istoriji organizovanja ove manifestacije, što su postali, slobodno, mogu da kažem, "srpski brend" i siguran sam da će biti i u ponudi Turističke organizacije Srbije u narednoj godini. 
 
 
Gradonačelnik je posebno pomenuo ulogu policije tokom manifestacije i naglasio da su policajci takođe odradili sjajan posao.
- Bili ste svedoci toga, imali su pune ruke posla, ali bezbednost je bilo nešto na čemu sam insistirao i uspeli smo da "Dane piva" učinimo najbezbednijom manifestacijom u Srbiji. Saobraćaj je takođe funkcionisao, čak i u trenucima kada su kolone vozila pristizale u grad iz svih pravaca, kada se iz pravca Novog Sada čekalo na ulaz u Zrenjanin, svi su uspeli da pronađu negde prostor za parkiranje i svi su bezbedno stigli na manifestaciju. 
 
Janjić se zahvalio i novinarima i predstavnicima medijskih kuća na praćenju manifestacije.
- Slali ste lepu sliku grada Zrenjanina u svet, lepu priču iz ovog grada i ne mogu ni da nabrojim odakle su mi sve stizali pozivi i reči hvale, iz Srbije, iz drugih gradova, iz drugih zemalja, i u okruženju i preko okeana. Mislim da smo zaista, svi zajedno, uradili veliki posao. 
 
 
Govoreći o preliminarnim finansijskim pokazateljima "Dana piva", on je rekao da je iz budžeta grada izašlo 24.185.626 dinara, a da je, za sada, s današnjim danom, direktno u budžet uplaćeno 9.173.606 dinara. Očekuju se i sredstva u iznosu od oko 4 miliona iz pokrajinskog i oko 5 miliona iz republičkog budžeta.
-  Ovo su samo neki direktni pokazatelji, ali ako "oslušnemo" naše gradske ugostitelje, trgovce, taksiste, ljude koji su imali šta da ponude, hotelijere, korisnike smeštajnih kapaciteta i mnoge druge, jasno je zašto govorim da su ovi "Dani piva" veoma uspešno organizovani i što se tiče tog ekonomskog aspekta. Hteli smo da napravimo najbolje "Dane piva", napravili smo ih, uložili smo značajna sredstva, značajna sredstva su nam se vratila i mislim da je ovo samo "odskočna daska" za narednu godinu – rezimirao je "Dane piva" gradonačelnik Zrenjanina. 
 
 
Direktor Turističkog centra grada Zrenjanina Dragan Vulešević saopštio je da su ovo bili najuspešniji "Dani piva" do sada i da su postavili neke nove granice za sve one koji će ih organizovati u budućnosti. 
- Imali smo najveću ukupnu posetu do sada, najveću pojedinačnu posetu jednom koncertu, sve to bez ijednog ozbiljnijeg incidenta, što nas izuzetno raduje i što se nije desilo samo po sebi, već je rezultat jedne dobre organizacije i sadržajnog planiranja.  Izuzetnu ulogu u svemu tome imala je policija i sve gradske komunalne službe.   
 
 
On je kazao da je u svim programima manifestacije, koji su takođe bili izuzetno posećeni, neposredno bilo ukupno dve hiljade učesnika, od toga više od hiljadu u sportskom programu, te da su organizovana 32 scenska nastupa. 
- Centralni deo manifestacije jeste bio muzički program, uz profesionalizam koji treba slediti u budućnosti i odabir izvođača koji su zadovoljili sve muzičke ukuse, od Zrenjaninske filharmonije do Zvonka Bogdana. "Dani piva" su ostali i postali brend Zrenjanina, da grad jednom dobrom, osmišljenom organizacijom probija granice opština i regiona, pojavljuje se na nacionalnim medijima u najboljem svetlu i mislim da su ovakve manifestacije poželjne za Zrenjanin. U tom smislu će Turistički centar izaći s predlogom da se ovaj program obogati, da možda uvedemo "Dane žetve", jer smo ovde svi, posredno ili neposredno, vezani za poljoprivredu. Verujem da će ovaj predlog naići na odobravanje – istakao je Dragan Vulešević tokom današnje pres konferencije.