Radna praksa za mlada nezaposlena lica

U okviru projekta “obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja Faza 2 – Srednjobanatski okrug” koji Grad Zrenjanin realizuje u partnerstvu sa Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat (RCR Banat) i Opštinama Žitište i Nova Crnja, a koji finasira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, septembra meseca počeće tromesečna radna praksa za 15 mladih nezaposlenih lica sa teritorije grada Zrenjanina. 

Svečano potpisivanje ugovora o sprovođenju programa radne prakse održano je danas u Multimedijalnoj sali.

 

 

Potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir JAnjić koji je ponovio da je nezaposlenost jedan od najvećih problema u našem gradu, kao i Srbiji.

-Ova lokalna administracija pokušava da se izbori sa tim problem, ali, ne zavisi baš sve od nas. Pokušavamo da promovišemo grad Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje, kao dobro mesto za poslovanje, a kao rezultat očekujemo otvaranje novih radnih mesta. Ove godine zabeležili smo pad nezaposlenosti za pet odsto. Možda se nekome to čini malo, ali, verujte da nije. Smanjujemo broj nezaposlenih lica, što je dobro. Očekivanja su da se u narednom periodu broj nezaposlenih smanji, ali je još oko osam hiljada naših sugrađana nezaposleno. Jesmo mi bolji u odnosu na mnoge lokalne samouprave, ali, sve dokm postoje nezaposleni ljudi, to jeste problem - rekao je gradonačelnik zahvaliviši se Ministarstvu omladine i sporta i RCR Banat, sa kojima se projekat i realizuje.  

 

 

 

- Očekujem da će, kada se završi ovaj projekat, većina vas ostati da radi u ovim preduzećima, a od vas očekujem da se pokažete kao dobri radnici, u šta ne sumnjam. Siguran sam da će i poslodavci imati interes da vas zadrže na tim radnim mestima - dodao je Janjić.

 

 

Projekat je otpočeo sa realizacijom polovinom maja meseca tekuće godine i od tada je uključio 32 mladih nezaposlenih lica sa teritorije grada Zrenjanina, koji su prošli kroz desetodnevni teorijski program obuka iz oblasti moderne poljoprivrede, zanatstva  i prehrambene industrije. Kako projekat teži da uspostavi strukturu koja će pomoći mladima da obezbede sebi stalno zaposlenje, podstičući ih da ostanu u svojoj lokalnoj zajednici, planirana je kombinacija teorijskog i praktičnog programa obuka, odnosno radne prakse. 

 

  

 

U saradnji sa prethodno odabranim mentorskim preduzećima, 15 mladih nezaposlenih lica biće upućeno na tromesečnu radnu praksu, finansiranu od strane projekta, gde će imati priliku da teorijski stečena znanja primene u praksi i dodatno unaprede svoje kompetencije. Radna praksa će trajati do decembra tekuće godine, nakon čega očekujemo da će najmanje pedeset posto nezaposlenih steći zaposlenje.

 

 

Preduzeća sa kojima su potpisani ugovori su: Basic Line, Eko gradnja, Fenster line, Hotel Vojvodina, Kaštel Ečka i Vitruvi.