Izgradnja u Zrenjaninu brža od ''Guglovog'' programa ''Street View''

Nepunih godinu dana od implementacije popularnog programa kompanije "Gugl" - "Prikaz ulice"  ("Street View") u gradske ulice Zrenjanina, mogu se sagledati sve prednosti, ali i mane ovog programa. Nakon što je celom svetu postao "vidljiv" izgled ulica u severnom delu Zrenjanina, sada je moguće videti kako u realnoj dimenziji posmatrača izgledaju sve gradske ulice, na celoj njegovoj teritoriji.
 
Već je bilo reči o brojnim pogodnostima koje donosi "Prikaz ulice" i koristi koje pruža potencijalnim investitorima, preduzetnicima, turistima, studentima, ali i svima koji žele da se zabave, pronađu neku ulicu, prepoznaju svoju zgradu, kuću, prodavnicu i slično.
 
Međutim, s obzirom na period koji je neophodan da bi se obradio materijal sa terena (snimanje sa specijalnog vozila, obrada fotografija, implementacija u program), dolazi se u situaciju da pojedine ulice i delovi gradova više u stvarnosti ne izgledaju kao kada je njima prošlo "Guglovo vozilo". To je, ujedno, i svedočanstvo o razvoju, izgradnji i širenju gradova, jer se vrlo brzo zaboravlja kako su, ne tako davno, izgledale neke lokacije u njima.
 
Šetajući virtuelnim Zrenjaninom na internetu i šetajući Zrenjaninom danas, nailazimo na niz "nepostojećih" detalja, odnosno dokaza koliko se grad promenio za samo nešto više od godinu dana, od kada su naši sugrađani imali priliku da na ulicama sretnu to neobično vozilo s kamerama. Primera radi, na mestu "Aviv Parka" u "Street View" programu je livada, Trg slobode i Gimnazijska prepuni su automobila, supermarket IDEA teško da bi neko i zamislio na mestu ruševine, vidljive na internetu. Nema ni nekoliko novih stambenih zgrada, gradilišta u industrijskim zonama, saobraćajnih kružnih tokova, hramova na Bagljašu i Zelenom polju, a umesto bara u Igmanskoj i više drugih ulica sada je asfalt...
 
Iako "Gugl" vrši periodična ažuriranja svojih karata, vreme mu često nije saveznik u tom poslu. Ispostavilo se da upravo naš grad, vrlo brzo nakon pristupanja globalnom "Street View" svetu, već ima potrebu za ažuriranjem na više lokacija. Ipak, ta težnja ide u prilog njegovim stanovnicima i njihovim željama da vozilo te kompanije što češće bude gost na zrenjaninskim ulicama...
 
Podsećamo, "Prikaz ulice" je popularna komponenta "Gugl" karata, dostupna u 59 zemalja i preko 3000 gradova širom sveta, a u Srbiji prisutna od 2013. godine. Korisnicima omogućuje da virtualno istraže različita mesta i njima prošetaju pomoću panoramskih fotografija snimljenih s ulice. Osim u okviru "Google Earth" programa, može mu se pristupiti i na "Google" mapama za mobilne uređaje.

Zrenjanin u "Street View" programu i Zrenjanin, sada:
 
Lokacija "Aviv Parka":
 
 
 
Kružna raskrsnica kod "Avale":
 
 
 
Ulica Đurđa Smederevca: 
 
 
 
Ulica Đure Jakšića:
 
 
 
Industrijska zona "Bagljaš": 
 
 
 
Baranjska ulica: 
 
 
 
Igmanska ulica:
 
 
 
Trg slobode:
 
 
 
 
Gimnazijska ulica: