Arađani nastavljaju tradiciju

Kobasicijada u Aradcu, 26. po redu, održana je prethodne nedelje u organizaciji Udruženja kobasičara iz tog naseljenog mesta, a pobednici nadmetanja proglašeni su u subotu.
 
Nakon što su takmičari, meštani sela, predali svoje proizvode, vršena je selekcija najboljih kobasica koje su se plasirale u finale i to u dve kategorije. Tako je u završnici birano između 12 tankih i 28 debelih, kulen kobasica, a pobedu su, prema odluci žirija, odneli Janko Zelenak i Janošik Jura. 
 
 
U okviri manifestacije, organizatori su osim takmičarskog dela u subotu priredili i zabavni program za sve posetioce, koji je počeo u večernjim satima.
 
Među gostima Arađana, ali i kao članovi žirija, bili su pokrajinski poslanik Predrag Matejin i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je tom prilikom istakao da je veoma važno podržati manifestacije koje se održavaju u naseljenim mestima u okolini našeg grada, te da Grad Zrenjanin želi da pomogne njihovim organizatorima:
 
 
- Seoske manifestacije su uglavnom događaji sa dugom tradicijom, izuzetno je bitno da se ona nastavi, kako bi, znajući da je AP Vojvodina multikulturalna sredina,  sačuvali kulturu, nasleđe i običaje, ali i negovali karakteristike svih naroda koji žive u selima, čije različitosti obogaćuju lokalnu zajednicu. U interesu Grada je da pruži podršku sličnim dešavanjima i udruženjima kako u njegovom sedištu, tako i u okolnim mestima, jer upravo ovakve manifestacije simbolišu Zrenjanin  –  naglasio je zamenik Santovac, dodajući da se samo u Aradcu održava nekoliko sličnih programa, poput takmičenja vinara, kao i poznata aradačka tortijada.
 
 
On  je dodao da atraktivnost seoskih manifestacija doprinosi uvećanju ovdašnjih turističkih resursa i atraktivnosti Banata u celini.
 
Udruženje kobasičara Aradca postoji 26 godina, a danas broji ukupno 40 članova koji svoje umeće neprestano usavršavaju i prenose novim generacijama.
 
 
U Aradcu postoji inicijativa da se u maju ove godine održi još jedna manifestacija tokom čijeg celodnevnog programa bi se predstavila sva seoska udruženja sa svojim veštinama.