Božović: Zrenjanin primer zaštite životne sredine

Grad Zrenjanin je primer drugim lokalnim samoupravama kada je reč o zaštiti životne sredine, kazala je danas, nakon sastanka sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović. Sastanku je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.
- Grad Zrenjanin ima pripremljena već dva velika infrastrukturna projekta, onaj koji se tiče regionalnim upravljanjem otpadom, koji obuhvata oko 200 hiljada stanovnika, i drugi, projekat za prečišćavanje otpadnih voda. Mi imamo odličnu saradnju sa gradom i timom koji radi na ovim projektima, a ono što je važno jeste da je projekat koji se tiče prečišćavanja otpadnih voda Ministarstvo već stavilo na listu projekata koje će se finansirati iz sredstava IPA 2018. godine i vrednost je oko 18.5 miliona evra. To je velika stvar za ovaj region - kazala je Božović.
 
 
S druge strane, ukazala je Božović, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je projekat koji je u završnoj fazi, a njegova vrednost je oko 22 miliona evra.
- Sistem upravljanja vodama, kako za Srbiju i sve lokalne samouprave i Republiku Srbiju je pitanje broj jedan, kada govorimo o životnoj sredini. Vlada Srbije želi da Srbija bude deo evropske porodice i mi smo se obavezali da ćemo usvojiti zakonodavstvo, do 2018. godine i naravno, implementirati sve naše planove u lokalnim samoupravama - dodala je ona.
 
Prema rečima državne sekretarke, u Srbiji postoji oko 50 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a od toga svega 5 do 6 postrojenja radi po standardima Evropske unije.
- Upravo u ovom roku, Srbija mora da izgradi ukupno 320 postrojenja. Nama je pitanje upravljanja vodama pitanje broj jedan i kada je u pitanju pijaća voda, a isto tako i kada je reč o upravljanju otpadnim vodama. Vlada republike Srbije će podržati Zrenjanin kroz kofinansiranje i naravno, to je proces koji nam sledi, a mi pružamo veliku finansijsku i stručnu podršku. Čeka nas težak posao, ali je reč o velikoj stvari za ovaj region i grad Zrenjanin - kazala je još Stana Božović.
 
 
Današnjem sastanku prisustvovala je i delegacija iz Švedske koja će pomoći realizaciju projekata, kao i državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak koji je  takođe istakao da je Zrenjanin i ranije bio prepoznat kao jedna od kvalitetnijih administartivnih sredina.
- Sada kroz kontinuitet dobrog upravljanja u gradu ističe se među najboljima, što mogu da kažem jer sam i kao gradonačelnik imao priliku da radim sa ovim ljudima, a kontinuitet koji postoji sa sadašnjim rukovodstvom izdvaja Zrenjanin kao jednu od najozbiljnijih sredina - rekao je on.
 
 
Gradonačelnik Janjić je, zahvalio se delegaciji Ministarstva poljoprivrede i životne sredine i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu na podršci koja je pružena našem gradu u velikim projektima.
- Mogu da kažem da smo rešili najveći problem u gradu, a to je problem zdrave pijaće vode i Zrenjaninci će za nekoliko meseci sigurno imati zdravu pijaću vodu u svojim česmama, ali ništa manji problem nije ni otpadna voda. Zrenjanin je kompletno izgradio fekalnu kanalizaciju, nažalost, sva otpadna voda izliva se u naš Begej i sledeći veliki projekat jeste prečistač otpadnih voda. Siguran sam da ćemo taj projekat vrlo brzo realizovati, naravno, uz podršku ministarstava i Vlade Srbije - rekao je gradonačelnik izrazivši očekivanje da će se otpočeti i sa realizacijom projekta regionalne deponije.    
 
 
Nakon sastanka organizovan je obilazak lokacije za izgradnju prečistača otpadnih voda u Belom Blatu. 
 
Predsednik Saveta mesne zajednice “Belo Blato” Miroslav Markuš istakao je da bi izgradnja prečistača bila od velikog značaja i za stanovnike ovog naseljenog mesta koji čine napore da razviju eko turizam.
 
Nije reč samo o prečistaču otpadnih voda, već istovremeno i prečistaču pijaćih voda. Pored toga imali bismo i nuzproizvode, koje bismo koristli za prihranu poljoprivrednih proizvoda. Reč je o zajedničkom projektu Vlade Srbije i Švedske. Realizacija tog projekta je od velikog značaja, posebno jer je u blizini i Specijalni rezervat prirode “Carska bara” , a pravi eko turizam možemo razvijati samo ukoliko imamo zdravu pijaću vodu i životnu sredinu - rekao je Markuš.