Centralna proslava Dana Vojske Srbije održaće se u Zrenjaninu

U Zrenjaninu će biti održana centralna proslava Dana Vojske Srbije, uz prisustvo najvišeg vojnog i državnog vrha zemlje, saopšteno je danas na sednici Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga, sazvanoj tim povodom. Sednici su, osim članova Saveta, prisustvovali predstavnici Generalšataba Vojske Srbije na čelu s general majorom Vojinom Č. Jondićem i Ministarstva odbrane i vojske Srbije na čelu s kapetanom korvete Jovanom Krivokapićem, portparolom ministarstva, predstavnici Protokola predsednika Republike Srbije, Radio-televizije Srbije i drugih institucija i ustanova koje učestvuju u aktivnostima oko organizacije proslave. Sednicom je predsedavao načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, a ispred Grada Zrenjanina prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.
 
 
Kako je saopšteno, na proslavi Dana Vojske u Zrenjaninu, odnosno svečanom defileu pripadnika Vojske Srbije na Trgu slobode i Ulici kralja Aleksandra Karađorđevića očekuje se prisustvo predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta oružanih snaga Tomislava Nikolića, predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i članova Vlade, pripadnika Generalštaba VS, predstavnika diplomatskog kora i drugih gostiju. U pripremi i organizaciji svečanosti učestvovaće oko 1500 pripadnika Vojske Srbije, a u svečanom defileu nastupiće jedinice pešadije, garde, tehničke jedinice, rečne flotile, avijacije... Dan Vojske obeležava se 23. aprila, a tačan datum proslave u Zrenjaninu danas nije saopšten. 
 
 
Načelnik okruga Dušan Šijan rekao je da je današnja sednica sazvana s ciljem što bolje pripreme za veliku proslavu koja će se održati u Zrenjaninu.
- Pripreme su uveliko u toku i po dinamici koja je predviđena i svako od učesnika današnjeg sastanka ima svoj deo zadatka koji će realizovati do same manifestacije i tokom nje - naglasio je.  
 
- Ministarstvo odbrane i vojske Srbije se za svaki svoj događaj detaljno priprema i ove godine imamo čast i privilegiju da centralnu svečanost povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije, 23. aprila, održimo upravo ovde, u Zrenjaninu - izjavio je kapetan korvete Jovan Krivokapić, portparol ministarstva, koji je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg sastanka i pune podrške svih nadležnih gradskih institucija.
- Vojska Srbije, kao i više puta do sada, centralnu svečanost organizuje u gradovima širom Srbije jer želimo da izađemo među narod, da zajedno sa građanima Srbije, zbog kojih i postojimo i za koje i radimo, obeležimo Dan Vojske. Ovo će biti jedna lepa svečanost, uz defile na trgu, prelete avijacije i egzercir garde kakav do sada nije viđen, uz još neke pojedinosti koje ne bi otkrivao u ovom trenutku - kazao je Krivokapić.        
 
 
Predstavnici Generalštaba VS i Ministarstva odbrane i vojske Srbije neposredno su, na Trgu slobode, odredili trasu svečanog defilea, poziciju centralne bine i druge pojedinosti neophodne za organizaciju jednog ovakvog kompleksnog događaja kom će prisustvovati i izuzetno velik broj građana. 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić koji je, u odsustvu gradonačelnika Janjića, učestvovao u radu sednice, rekao je da je za naš grad najbitinije da je vojska ponovo stacionirana u njemu i da je međusobno ostvarena izuzetno dobra saradnja.
- Ova centralna manifestacija obeležavanja Dana Vojske je kruna naše saradnje i velika nam je čast i zadovoljstvo što možemo tog dana da budemo grad domaćin Vojsci Srbije i brojnim gostima koji će prisustvovati svečanosti - naveo je Radišić.
 
 
 
Današnjoj sednici prisustvovao je i Veselin Vesko Grozdanić, poznati režiser Radio-televizije Srbije, koji će raditi i režiju televizijskog prenosa proslave Dana Vojske iz Zrenjanina. Nakon sednice, on je sa portparolom Ministarstva odbrane i vojske Srbije Jovanom Krivokapićem izašao na balkon Gradske kuće, gde će biti pozicija glavne kamere tokom prenosa. Po rečima Grozdanića, koji duže od tri decenije režira prenose najvećih događaja i manifestacija u našoj zemlji, ambijent novog zrenjaninskog Trga slobode jedan je od najlepših u kom će raditi i gledaocima prenosa obećava vrhunski doživljaj i jedinstvenu promociju Zrenjanina.