Grad Zrenjanin radi na unapređenju položaja Roma

 
Komisija za izradu Lokalnog akcionog plana za društvenu uključenost i unapređenje položaja Roma, kojom je predsedavao zamenik gradonačelnika Saša Santovac, održala je danas prvi sastanak u Gradskoj kući i obavila analizu trenutnog stanja i potreba po tom pitanju.
 
Izradi plana Grad Zrenjanin pristupa na osnovu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine, koju je donela Vlada Srbije, a koja pokriva pet prioritetnih oblasti - obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravlje i socijalnu zaštitu.
 
 
Prema rečima Santovca, na osnovu popisa stanovništva, na teritoriji Grada Zrenjanina živi 2448 Roma, koji žive u 662 porodice, a među njima je najveći broj dece:
- Očigledno je neophodno posebno raditi na socijalnoj zaštiti, podizanju svesti o neophodnosti brige o zdravlju i prevenciji kako bi se produžio životni vek. Grad takođe mora da posveti izuzetnu pažnju i problemu stanovanja Roma - napomenuo je zamenik gradonačelnika.
 
Osim što se danas pristupa izradi Lokalnog akcionog plana koji se tiče Roma, Santovac je dodao da Grad brine o propadnicima svih nacionalnih manjina koji žive na njegovoj teritoriji:
- Mi moramo da brinemo o svakom našem građaninu, o svakom stanovniku ovog grada i to lokalna samouprava radi i nastaviće u narednom periodu - zaključio je Santovac.
 
 
Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine Vlada Srbije usvojila 3. marta.
 
Kako je tim povodom saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Romi su jedna od najugroženijih društvenih grupa, te je cilj Vlade Srbije da kroz udruženi napor celog društva, unapredi njihov položaj kako bi se smanjile nejednakosti koje postoje između Roma i Romkinja i ostatka stanovništva.
 
Takođe je objašnjeno da je ovaj dokument nastao iz potrebe da se na sistemski i sveobuhvatan način pitanja socijalnog uključivanja Roma i Romkinja unaprede, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.
 
 
Ovo je strateški dokument koji će za period od devet godina intenzivirati rad institucija na nacionalnom i lokalnom nivou za pitanja socijalnog uključivanja Roma i Romkinja i suzbijanje njihove diskriminacije, odnosno za stvaranje uslova za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava osoba romske nacionalnosti.
 
Srbija je kao osnovu za njegovu izradu koristila Okvir za nacionalne strategije za integraciju Roma koji je Evropska komisija, zajedno sa Evropskim parlamentom, propisala za svoje zemlje članice, naznačeno je u saopštenju.